Ljekovita svojstva krumpira

Krumpir ima malo natrija i masti. Ali to nisu jedine prednosti. Sadrži i škrob koji pomaže u snižavanju kolesterola. Također ima veliku količinu kalija. Sada razumijete zašto kardiolozi savjetuju svojim pacijentima da jedu krumpir – kalij pomaže u prevenciji srčanih bolesti.

Škrob daje krumpiru mrvljivost: zato se od krumpira pravi dijetalni kruh. Krumpirov škrob bitan je sastojak u proizvodnji određenih lijekova. Dakle, htjeli vi to ili ne, čak i putem lijekova, ovaj proizvod ulazi u vaš organizam. Istodobno smanjuje nadražujući učinak lijekova na želudac, djelujući zaštitno i protuupalno.

Krumpir sadrži regulatore metabolizma masti i kolesterola – to su metionin, kolin, asparaginska i glutaminska kiselina. Istraživanja pokazuju da se pod utjecajem ovih elemenata smanjuje sadržaj kolesterola u jetri i povećava proizvodnja korisnih želučanih bakterijskih vitamina.

Zahvaljujući ovim svojstvima krumpira postoje mnoge dijete. Da biste smanjili težinu s hipertenzijom, možete napraviti krumpir-mliječnu dijetu, koja dnevno uključuje čašu mlijeka za doručak, 300 g pire krumpira za ručak i večeru – jedno jaje i žlicu biljnog ulja.

Kod bolesti jetre korisna je dijeta krumpir-jaje. Uključuje: 30 g pečenog krumpira (bez soli) i 30 g jaja dnevno. To zadovoljava pacijentove potrebe za aminokiselinama bez preopterećenja proteinima.

Jela pripremljena od krumpira ne opterećuju gastrointestinalni trakt, a vezivno tkivo i pektin sadržani u krumpiru normaliziraju rad crijeva.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki