Koji zdravstveni problemi mogu dovesti do prerane smrti

Kod zatajenja srca, srce ne može raditi dovoljno učinkovito i teško obavlja svoj posao dovoljno dobro. Što se prije ovaj problem otkrije – to bolje, jer će liječenje započeti i šteta za zdravlje bit će minimalna.

Vrste zatajenja srca:

Zatajenje srca je kronična bolest i ima različite oblike ovisno o brzini napredovanja simptoma i polovici srca koja je zahvaćena. Prema stupnju progresije simptoma srčani ritam se dijeli na dvije vrste – akutno zatajenje srca i kronično zatajenje srca. Kronično zatajenje srca dijeli se na 4 stupnja:

  • I stupanj – nema ozbiljne manifestacije simptoma, osoba se fizički dobro osjeća.
  • II stupanj – tegobe se javljaju kod umjerene tjelesne aktivnosti kao što su umor, lupanje srca i otežano disanje.
  • III stupanj – opaža se jako ograničena tjelesna aktivnost, tijekom odmora nema pritužbi, ali lagani fizički napori uzrokuju poteškoće.
  • IV stupanj – tegobe su, čak i u mirovanju, ozbiljne, što otežava izvođenje bilo koje aktivnosti.

ZATAJANJE SRCA: Može li dijeta s niskim unosom natrija učiniti više štete nego koristi?

Pogledajte neke rane simptome koji jasno ukazuju da imate zatajenje srca:

Lako se umarate

Umorni nakon čišćenja kuće ili penjanja uz nekoliko stepenica – većina ljudi misli da su umorni jer su stari. Kada osoba ima zatajenje srca, srce nije u stanju pumpati dovoljno krvi za normalno funkcioniranje vitalnih organa i nadoknađuje nedostatak izgladnjivanjem mišića. To je i razlog zašto se čovjek lako umori.

Pojava nedostatka zraka

Kod zatajenja srca smanjuje se prokrvljenost unutarnjih organa i njihov je otežan pravilan rad. Jedan od prvih problema primjećuje se na plućima – osoba ostaje bez daha čak i pri obavljanju jednostavnih dnevnih aktivnosti.

Otkucaji srca

Trebali biste redovito pratiti otkucaje srca jer zajedno s krvnim tlakom i razinom šećera u krvi možete saznati mnogo o svom zdravlju. Konstantno visok broj otkucaja srca ukazuje na to da je srce pod stresom i da mu treba pomoći.

Pojava kašlja i piskanja

Kašalj, posebno noću, ozbiljan je simptom, na koje treba obratiti pozornost. Kod zatajenja srca dolazi do nakupljanja tekućine u plućima, što može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i dovesti do smrti.

Problemi s probavnim sustavom

Ako imate osjećaj mučnine, želučane tegobe ili nedostatak apetita, vaš probavni sustav najvjerojatnije nije opskrbljen dovoljnom količinom krvi. A to je ponekad znak razvoja zatajenja srca.

Energetska pića mogu uzrokovati zatajenje srca, kaže izvješće

Oteklina

Kod zatajenja srca bubrezi možda neće raditi pravilno i tijelo se možda neće moći nositi s preradom tvari. A to dovodi do oticanja stopala i gležnjeva.

Članak je informativnog karaktera i nije preporuka niti zamjena za stručno savjetovanje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki