Najkorisnija hrana za porodilju

Što je korisno za trudnicu?

40 dana nakon rođenja djeteta žena se stavlja u rodiljnu skupinu. Razdoblje prvih mjeseci života najmanjeg člana obitelji pravi je test. Pa, to je više kao početak puta iskušenja.

Bez obzira na to je li beba pitoma ili ne, prva dva mjeseca su teška za mladu majku – tijelo se mora nositi sa stresom nakon poroda, oporaviti se, prijeći na norme funkcioniranja prije devetog mjeseca… Još dva bitna. dodaje se faktor: majka doji i pati za snom – prva dva mjeseca su za nju previše iscrpljujuća, jer se beba još navikava na vremensku raspodjelu dan-svjetlo-budnost i noć-mrak-spavanje.

Ne treba zanemariti želju žene koja se nakon 9 mjeseci postupnog debljanja jedva čeka riješiti viška kilograma…

Tu dolazi do uobičajene pogreške. Iscrpljena brigom o mališanu i nedostatkom sna, porodilja osjeća veliki nedostatak energije i snage. Često žena zanemaruje kvalitetu vlastite prehrane: dugo vremena ne jede, što dovodi do izrazitog gladovanja i konzumiranja visokokalorične ugljikohidratne hrane, ili se hrani vrlo ograničeno, što joj ne osigurava potrebne tvari, čiji nedostatak njezino tijelo osjeća već od trudnoće …

Redovitost i kvaliteta prehrane porodilji će dati dovoljno energije u kojoj ne bi osjećala pretjerani manjak snage i osjećala bi se opuštenije u beskrajnom trčanju oko dječje kolijevke.

Evo najprikladnijih proizvoda za ženu koja je nedavno rodila:

Nemasni mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi: jogurt, svježe mlijeko, svježi sir, sir neizostavan su dio majčinog jelovnika. Bogate su proteinima, vitaminima B skupine, vitaminom D i jedan su od najboljih izvora kalcija. Kalcij i vitamin D vitalni su za djetetov koštani sustav, a jedini način na koji ih može adekvatno unijeti je kroz majčino mlijeko. Majčin organizam ih također jako treba. Barem, ali značajno, ljepotu žene održavaju ove blagotvorne tvari. Potrebna količina za dan – najmanje 3 kante jogurta, 40-50 g sira ili 100 g svježeg sira.

Kruh od cjelovitog zrna pšenice i grickalice
Kruh kao proizvod općenito ne treba isključiti iz jelovnika jer sadrži neke elemente koje tijelo ne može dobiti iz drugih izvora. Međutim, to ne znači da hranu od tjestenine ne treba ograničiti. Naprotiv, treba ih zamijeniti boljim iz skupine: kruhom od cjelovitih žitarica, špagetima, brašnom od cjelovitih žitarica, prirodnim müslijima od cjelovitih žitarica.
Nema boljeg doručka za umornu mamu ujutro od zdjelice prirodnih müslija s malo sušenog voća, sirovih orašastih plodova i mlijeka – sigurno će vam dati energiju za sljedećih nekoliko sati

I zašto se toliko preporučuju?
Žitarice sadrže folnu kiselinu, vitamine B skupine, željezo i bogate su vlaknima koja čiste štetne šljake u crijevima.

Lisnato povrće
Špinat, kiseljak, hren, brokula… Jedite ih koliko želite! Dijetalne su, a ujedno su i izvor vitamina A, vitamina C, kalcija i željeza. Dodajući svom bogatstvu specifičnih biljnih flavonoida s antioksidativnim svojstvima, ovi listovi postaju neprocjenjivi.

jaja
Žumanjak je siguran izvor vitamina D koji je neophodan za razvoj zdravog koštanog sustava bebe. Potreban je i majčinom tijelu. U posljednje vrijeme sve više istraživanja dokazuje koliko je ovaj vitamin vitalan. Već i sama činjenica da doprinosi dobrom samopouzdanju i raspoloženju, što je za ženu iznimno važno u ovom razdoblju, dovoljan je argument “za”. Osim toga, žumanjak sadrži vrijedne bjelančevine i korisne masne kiseline.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki