Ograničavanje dnevnih obroka na rane sate stabilizira šećer u krvi

Ograničavanje dnevnih obroka na rane sate stabilizira šećer u krvi

Izvor: iStockphoto

Ograničavanje dnevne prehrane na rane sate može poboljšati razinu šećera (glukoze) u krvi. Ograničavanje jela na 8 sati nakon buđenja može smanjiti rizik od razvoja stanja predijabetes. Čak i u prisustvu dijabetesa ili pretilosti, ova vrsta povremenog posta može održavati razinu šećera u krvi unutar normalnog raspona, s minimalnim skokovima. Na taj način moguće je značajno smanjiti vjerojatnost napredovanja stanja.

Znanstveno istraživanje povremenog posta i razine šećera u krvi usredotočilo se na dvije skupine dobrovoljaca koji su primjenjivali metodu povremenog posta u različite vremenske raspone tijekom dana. Prva skupina dobila je upute da 80% dnevnog unosa kalorija unese do 13 sati, a druga da barem polovicu kalorija unese nakon 16 sati. Uloge dviju grupa zamijenjene su nakon tjedan dana, a svakom sudioniku redovito je praćena razina šećera u krvi.

Rezultati sugeriraju da konzumiranje većine dnevnog unosa kalorija u ranim satima dana može poboljšati metabolizam i razine šećera u krvi, smanjujući skokove šećera u krvi.

Ograničavanje prehrane na rane sate je popularna metoda mršavljenja i održavanje zdravog tijela. Prednost ranog uzimanja hrane možda leži u procesu ketoze – to je stanje metabolizma u kojem tijelo prestaje sagorijevati glukozu i počinje sagorijevati mast. Ovo je proces oko kojeg je usredotočena popularna keto dijeta. Ograničavanjem prehrane na rane sate dana, stabiliziraju se razine šećera u krvi, a njihovi skokovi i padovi svedeni su na minimum.

Drugi mogući razlog za uspjeh ograničavanja prehrane na rane sate može biti činjenica da su statistički ljudi najviše fizički aktivni tijekom dana. Kada se krećemo nakon jela, razina šećera u krvi može pasti. U usporedbi s velikim obrokom navečer, nakon čega nećemo biti fizički aktivni, rani post može optimizira metabolizam glukoze u tijelu.


Reference:
Pratt, E. (2023., 15. lipnja) Prehrana ranije tijekom dana može poboljšati razinu šećera u krvi, usporiti napredovanje predijabetesa. Preuzeto 2023., 16. lipnja s

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki