Prezrele banane smanjuju rizik od raka

Znanstvenici sa sveučilišta Newcastle i Leeds otkrili su da svakodnevna konzumacija blago zelene banane smanjuje rizik od razvoja određenih vrsta raka za 60%, posebice raka crijeva, jajnika, želuca, maternice i gušterače.

Sve to zahvaljujući otpornom škrobu koji sadrži. Međutim, voće djeluje samo na određenu skupinu ljudi. Sasvim druga studija koju zaslužujemo.

Prezrele banane su dobre

Znanstvenici su proučavali 1000 ljudi s Lynchovim sindromom, genetskim poremećajem koji povećava rizik od određenih vrsta raka. Studija pokazuje da jedna nezrela banana dnevno smanjuje rizik od bolesti, posebno kod onih koji su skloni bilo kojoj vrsti raka.

Otporan škrob također se nalazi u zobi i grahu. Prema prof. Johnu Mathersu sa Sveučilišta u Newcastleu, ova tvar ima najveći učinak u gornjem dijelu crijeva – kod raka jednjaka, želuca, žučnih kanala, gušterače i dvanaesnika. Mathers je dodao da je ovu zastrašujuću bolest gornjeg probavnog trakta teško dijagnosticirati, pa je otkriće posebno važno.Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki