Konjunktiva – anatomske značajke

Konjunktiva je tanka, prozirna i sjajna sluznica koja prekriva stražnju površinu vjeđa. Prebacuje se na prednju površinu žarulje i dospijeva do rožnice. Prostor koji se formira između pojedinih struktura naziva se konjunktivalna vrećica.

Anatomski, konjunktiva je podijeljena na tri dijela. To su očni kapak, forniks i bulbarna konjunktiva.

Očni kapak, također tzv palpebralna konjunktiva, počinje od granice kože i sluznice, smještene točno na stražnjem rubu kapka. Ovisno o pojedinim zonama i strukturama koje obuhvaća, dijeli se na rubni, tarzalni i orbitalni.

Rubna zona palpebralne konjunktive pokriva područje ruba kapka, tarzalna je ona koja prekriva tarzalne ploče iznutra, a orbitalna – počinje od kraja tarzalnih ploča i doseže forniks.

Forniks konjunktive je prijelaz s kapka na bulbarnu spojnicu. Prekriva forniks i labavo je povezan s tkivima ispod njega. To mu omogućuje kretanje kada se mišići kontrahiraju.

Bulbous konjunktiva, također nazvana sklera, nalazi se iznad Tenonove čahure i sklere oka. Proteže se od forniksa do kornealnog limbusa. Labavo je pričvršćena za tkiva koja se nalaze ispod, što omogućuje slobodno kretanje očne jabučice u svim smjerovima.

Epitel od kojeg se konjunktiva sastoji je višeslojni neuroprotektivni. U njemu se mogu naći stanice u obliku šalice, koje se nazivaju i vrčaste stanice. Veći broj ovih stanica nalazi se u donjem kapku. Njihova je funkcija specijalizirana i uključuje izlučivanje mucina, koji je glavna komponenta najdubljeg mucinoznog sloja suznog filma.

Kao rezultat grupiranja vrčastih stanica nastaju takozvane Henleove i Manzove žlijezde koje sudjeluju u lučenju suznog filma.

Ispod epitelnog sloja nalazi se stroma – supstancija propria. To je bogato vaskularizirano tkivo i ima dobro razvijenu limfnu mrežu s velikom količinom imunokompetentnih stanica. Na taj način konjunktiva provodi svoj stanični i humoralni imunološki odgovor.

U normalnom konjunktivnom tkivu slobodne ekstracelularne frakcije IgG, IgA i IgM. Njegova bogata vaskularizacija, s druge strane, podupire procese oporavka prednje očne površine, kao i stvaranje novih populacija epitelnih stanica.

Konjunktivno tkivo je mehanička i imunološka barijera koja štiti oko. Osim imunokompetentnih stanica, posjeduje epitelne stanice s brojnim mikrovilima, kao i izraženu biokemijsku aktivnost. Ta se biokemijska aktivnost izražava u pojačanoj sintezi enzima i citokina, koji pomažu neutralizirati razne patološke mikroorganizme.

Mnoge žlijezde koje se nalaze u konjunktivi uključene su u sintezu različitih komponenti prekornealnog suznog filma, koji obavlja mnoge važne funkcije – hidratantnu, zaštitnu, optičku i trofičku.

Normalne anatomske i funkcionalne karakteristike tkiva spojnice od velike su važnosti za udobnost pacijenta i optimalnu vidnu oštrinu.

Reference:

John F. Salomon, MD, FRDS, FRCOphth, “KANSKI’S Clinical Ophthalmology”, A Systemic Approach, Ninth Edition, Elsevier, 2021.

dr. sc. Iva Petkova, dr. sc. Alexander Oscar, “Udžbenik očnih bolesti”, Medicinska izdavačka kuća ARSO, Sofija, 2021.

dr. sc. Ivan Ivanov, “Napredni tečaj iz oftalmologije”, RIC “Simek”, Sofija 2008.;

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki