12 savršenih namirnica za visoki krvni tlak

Zeleno lisnato povrće

Povrće poput špinata, kelja i zelene salate bogato je kalijem, koji pomaže u ravnoteži razine natrija i snižavanju krvnog tlaka.

Voće

Borovnice: Borovnice, jagode i maline pune su antioksidansa i flavonoida koji podržavaju zdravlje srca i snižavaju krvni tlak.

Zob

Cjelovite žitarice poput zobi bogate su vlaknima, što može pomoći u snižavanju razine kolesterola i zauzvrat smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka.

Koji je najopasniji visoki krvni tlak?

Banane

Budući da su izvrstan izvor kalija, banane potiču zdrav krvni tlak i podržavaju rad kardiovaskularnog sustava.

Masna riba

Losos, skuša i sardine bogate su omega-3 masnim kiselinama za koje se pokazalo da snižavaju krvni tlak i smanjuju upale.

Češnjak

Ova aromatična biljka sadrži alicin, spoj poznat po snižavanju krvnog tlaka.

Orašasti plodovi i sjemenke

Bademi, orasi, chia sjemenke i lanene sjemenke bogati su mineralima i zdravim masnoćama koje pridonose zdravlju srca.

Jogurt

Nemasni ili grčki jogurt dobar je izvor kalcija i probiotika koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

cikla

Cikla je bogata nitratima, koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid i mogu opustiti krvne žile, što dovodi do smanjenja krvnog tlaka.

Avokado

Bogat kalijem i mononezasićenim mastima korisnim za srce, avokado je dobar za regulaciju krvnog tlaka.

Najnovije norme krvnog tlaka

rajčice

Rajčice: ovo crveno voće puno je likopena, antioksidansa koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i poboljšati zdravlje srca.

Crna čokolada

Konzumacija umjerenih količina tamne čokolade s visokim udjelom kakaa povezana je s nižim krvnim tlakom zbog sadržaja flavonoida.

Iako uključivanje ovih namirnica u vašu prehranu može biti od pomoći u kontroli visokog krvnog tlaka, bitno je usvojiti cjelokupni zdrav način prehrane. Smanjenje unosa natrija, izbjegavanje prerađene hrane, ograničavanje konzumacije alkohola i održavanje uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima ključni su aspekti načina života zdravog srca.

Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije značajnih promjena u prehrani, osobito ako već imate bolesti ili uzimate lijekove za visoki krvni tlak. Upamtite da je prehrana samo jedna komponenta kontrole krvnog tlaka, a redovita tjelovježba i smanjenje stresa također su ključni za održavanje cjelokupnog kardiovaskularnog zdravlja.

Donošenjem informiranih izbora i holističkim pristupom zdravlju, ljudi mogu poduzeti pozitivne korake prema kontroli krvnog tlaka i vođenju zdravijeg života.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki