Snaga korak po korak. Namakanje dječjih žitarica

Žitarice su jedna od prvih skupina namirnica koje se uvode u bebin jelovnik. Važan su izvor vitamina, vlakana, proteina, minerala itd.

Posljednjih godina sve se više govori o potrebi prethodnog namakanja ove hrane prije nego što se ponudi bebama i maloj djeci.

Zašto je to potrebno? Ispostavilo se da apsorpcija hranjivih tvari u žitaricama nije lak zadatak. Žitarice uz korisne sastojke sadrže i teško probavljive tvari poput proteina glutena i tzv. antinutrijenti, koji otežavaju probavu i asimilaciju hranjivih tvari. Kada dospiju u organizam u neprerađenom obliku, mogu iritirati želudac i izazvati nelagodu, posebno kod beba.

Logično je zapitati se koji je to antinutrijent. To su tvari koje štite zrno od štetnih vanjskih utjecaja dok klija. Nalaze se u ljusci zrna – najčešće su inhibitori enzima. Ulazeći u bebin probavni sustav, ove tvari suzbijaju djelovanje probavnih enzima i na taj način ometaju punu apsorpciju hranjivih tvari.

Drugi antinutrijent sadržan u žitaricama je fitinska kiselina. Ima svojstvo da na sebe veže minerale iz hrane te ih tako inaktivira i smanjuje njihovu apsorpciju. Kao rezultat toga, može doći do nedostatka mikro- i makroelemenata – magnezija, kalija, kalcija, cinka itd.

Način na koji se možemo nositi s antinutrijentima i teško probavljivim proteinima u žitaricama je natapanje u vodi i kiselom mediju. Na taj se način uspješno uklanjaju nepotrebne tvari, a istovremeno se aktiviraju enzimi koji oslobađaju korisne hranjive tvari i započinju pripremu za njihovu uspješnu apsorpciju u probavnom traktu.

Zakiseljavanjem okoliša, cilj je pokrenuti proces fermentacije koji aktivira enzime. Aktivirani enzimi uklanjaju antinutrijente. Kiselu sredinu možemo postići korištenjem jogurta otopljenog u vodi ili korištenjem jabučnog octa ili limuna.

Voda u kojoj namačemo žitarice mora biti topla kako bi se aktivirao proces fermentacije. Ni u kojem slučaju ne smije se koristiti topla voda. Na taj način enzimi će biti deaktivirani.

Reference:

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki