Kako i kada orezati trešnje? Držite se ovog pravila

Redovita rezidba trešanja ključ je obilnog uroda. Ako to ne učinite ispravno, krošnja će postati pregusta, stablo će proizvoditi manje plodova i biti osjetljivo na bolesti.

Biljku treba orezivati ​​tako da dosegne maksimalnu visinu i širinu od 4 m.

Zahvaljujući tome, dobit ćete odgovarajuću krošnju, omogućiti pristup svjetlu i, kao rezultat, potaknuti stablo na plod.

Kada orezati stabla trešnje? Ovo se pravilo mora pridržavati svake godine.

Najbolje vrijeme za rezidbu trešanja je ljeto, nakon završetka berbe voća. Obično je to kraj srpnja ili prva polovica kolovoza. Rezidbu treba obaviti u toplim sunčanim danima.

Kada pada kiša, drvo se lako može zaraziti gljivičnom bolešću. Pripremite škare za orezivanje stabala trešnje. Odrežite stabljike i grane malo dijagonalno, 1 cm iznad pupoljka ili grane.

Trešnja
Fotografija: © Belnovosti

Veličinu krunice potrebno je prilagođavati svake godine. Ako unutra ima mnogo grana koje se križaju i smetaju jedna drugoj, potrebno ih je prorijediti. Inače, stablo neće dati plodne izdanke.

Koji je najbolji način za oblikovanje trešnje? Brzo ćete vidjeti rezultat

Prva metoda je formiranje krošnje s jednom jakom granom (vodilicom) i mnogo tanjim granama koje rastu sa strane. Izbojci će rasti prema gore pa ih morate nadzirati i po potrebi rezati.

Granu vodilicu skratimo za polovicu, a preostale mladice skratimo za 1/3 duljine. Tako ćemo dobiti vitku krošnju stabla koja će zauzimati malo prostora. Obrežite nerazgranate grane (s jednim izdankom) na visini od 80 cm od tla.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki