Doktor: Koje su normalne vrijednosti šećera u krvi i kako se zaštititi od dijabetesa

Hrana

Povećava glukozu u krvi, pa se nakon obroka povećava razina inzulina. Kad je osoba gladna, sadržaj glukoze u krvi trebao bi biti od 3,4 do 6,1 mmol/l, a nakon obroka doseže 7,7 do 8,0 mmol/l. Naravno, koliku će vrijednost postići ovisi o hrani koju konzumira. Ako je pojeo nešto slatko, vrijednost bi mogla biti i veća.

Hormoni

Glavni hormon koji utječe na razinu glukoze je inzulin. Sintetizira se u beta stanicama gušterače, a njegova funkcija je snižavanje razine šećera u krvi. Postoji nekoliko drugih hormona koji povećavaju glukozu u krvi – tiroksin, hormon rasta, kortizol, adrenalin i glukagon. Oslobađaju se između obroka i noću i ne dopuštaju da glukoza padne ispod normalne vrijednosti, odnosno da osoba dobije hipoglikemiju.

Doktor: Ova biljka snižava šećer u krvi za 60%

Tjelesna aktivnost

Redovite tjelesne vježbe, pokreti, trening smanjuju razinu glukoze u krvi.

Zašto vam je šećer u krvi visok čak i na prazan želudac?

Ako je rezultat blizu gornje granice, to može biti znak poremećene osjetljivosti na inzulin. Morate se posavjetovati s liječnikom kako ne biste razvili dijabetes.

Ako je rezultat iznad granice – to je siguran znak prisutnosti dijabetičkog stanja.

Koje su normalne vrijednosti šećera u krvi u adolescenata?

U male djece šećer u krvi trebao bi biti niži nego u odraslih. U djece do 1 godine granice su između 2,8 i 4,4 mmol/l. Do 5 godina starosti od 3,3 do 5,0 mmol/l. Za stariju djecu vrijednosti su iste kao i za odrasle.

Koji su simptomi visokog šećera u krvi?

Najčešći simptom je stalna žeđ. Ako je glukoza dulje vrijeme iznad normalnih vrijednosti, pojavljuju se i drugi znakovi, na primjer krvni tlak postaje niži i osoba može dehidrirati jer se povećavaju ketonska tijela u krvi.

Ako šećer u krvi prijeđe 33 mmol/l, osoba može pasti u dijabetičku komu.

Je li opasno kada je šećer u krvi ispod donje granice?

5 slatkih namirnica koje NE podižu šećer u krvi

Ovo se stanje naziva hipoglikemija, a njegovi simptomi su zamagljen vid, prekomjerno znojenje i osjećaj slabosti. Ako šećer u krvi padne ispod 2,2 mmol/l, osoba može pasti u komu.

Članak je informativnog karaktera i nije preporuka niti zamjena za stručno savjetovanje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki