Korisni savjeti kako brinuti o zdravlju jetre

Da bi tijelo pravilno funkcioniralo mora biti zdravo. To znači da organi moraju dobro raditi, a da bi se to dogodilo čovjek se mora o njima brinuti i obraćati pažnju na njih. U današnje vrijeme ljudi vode prilično užurban način života i često ne nalaze vremena za sebe. Nedostatak redovitih preventivnih pregleda, nedovoljna tjelesna aktivnost, stres, nezdrav način života faktori su koji mogu pogoršati zdravlje.

Svaki organ ima svoje vitalne funkcije. Jetra obavlja jedan od najvažnijih procesa – filtrira tijelo i obavlja preko 500 funkcija u tijelu. Jetra je najveći čvrsti organ u ljudskom tijelu, nalazi se u gornjem desnom dijelu trbuha. Nažalost, moguće je imati problema s jetrom, a ne znati jer često nema simptoma. Međutim, kada je problem u uznapredovalom stadiju, mogu se osjetiti grčevi u tom području, urin i izmet mijenjaju boju, gubitak apetita te stalni umor i razdražljivost.

Znanstvenici: Teško da pogađate da je ovo najštetniji alkohol za jetru

Pogledajte nekoliko savjeta kako brinuti o svojoj jetri i zaštititi se od razvoja problema s jetrom:

Vodite računa o svojoj težini

Prekomjerna težina može dovesti do stvaranja masnoće u jetri. Čišćenje organizma i mršavljenje održat će normalnu razinu glukoze u krvi i jetra će normalno funkcionirati.

Nemojte pretjerivati ​​s alkoholom

Alkohol je jedan od najvećih neprijatelja jetre. Iako većinu puta ovaj organ se uspijeva sam regenerirati, ponekad zakaže kad se stvarno pretjera s količinom alkohola. Ako ograničite ili čak prestanete piti alkoholna pića, uživat ćete u zdravoj jetri.

Uzmite ljekovito bilje

Postoji ogroman izbor biljaka koje blagotvorno djeluju na jetru – čičak, cikorija, zmijsko mlijeko, crna repa, maslačak, artičoka i žuta sram.

Konzumirajte sezonsko voće i povrće

Najbolje će biti ako imate priliku konzumirati hranu koju sami uzgojite. Ako nemate tu sreću, kupujte voće i povrće iz sigurnih izvora i konzumirajte samo sezonske proizvode. Za zdravlje jetre brinu se cikla, avokado i grejp.

Doktor: Ovo je najkorisnije meso za jetru

Pokrenite se

Bilo da se namjeravate baviti sportom ili šetati parkom, važno je da vam život bude ispunjen redovitom tjelesnom aktivnošću. Aktivan stil života očuvat će vaše zdravlje i um u formi. Savjetujemo vam da se bavite nečim što vam predstavlja zadovoljstvo – joga, tenis, fitness, vožnja bicikla itd.

Članak je informativnog karaktera i nije preporuka niti zamjena za stručno savjetovanje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki