Čaj od lavande, toplo mlijeko i sok od višnje: što piti za bolji san

Nakon obilne i ukusne večere poželite samo popiti nešto tekuće, aromatično, što će vam pomoći da zaspite i mirno spavate.

Prije spavanja ne biste trebali piti kavu, niti alkohol (iako si mnogi ne uskraćuju zadovoljstvo da popiju čašu vina ili čašicu votke uz večernji obrok).

Kako onda završiti večeru da se ne prevrćete po krevetu i ne razmišljate o svemu redom, već da zaspite čim vam glava dotakne jastuk?

Evo opcija pića koje će vam pomoći u tome.

Mislite li da uz kavu ne biste trebali piti čaj navečer? Ako čaj ne sadrži kofein, onda ga je potpuno dopušteno piti navečer.

Kupa
Fotografija: © Belnovosti

Šalica zelenog čaja, lišena kofeina, ipak sadrži vrijednu aminokiselinu – teanin, koja pomaže ublažiti napetost u tijelu i otjerati loše misli iz glave. Pronađite čaj bez kofeina u ljekarni ili trgovini zdrave hrane i uživajte u njemu mirno prije spavanja.

Ne da vam se gledati? Zatim postoji opcija koja je pristupačnija i ništa manje korisna. Ovo je dobro poznati čaj od kamilice. Možete ga piti ne samo da biste zaspali bez problema, već i da biste uklonili nelagodu u želucu (koja, usput, često sprječava spavanje).

Apigenin, flavonoid koji djeluje i kao protuupalna komponenta, odgovoran je za “uspavljujući” učinak šalice čaja od cvijeta kamilice.

Dobro je navečer piti čaj od lišća metvice. Ova biljka također pomaže u smirivanju živaca i želuca, a također štiti od klica i virusa. Ovaj čaj možete učiniti ukusnim dodavanjem malo meda u šalicu.

Kako bi bilo da nakon večere napravite pravu večer opuštanja, upalite aroma lampu s uljem lavande i popijete čaj od lavande? Odavno je poznato da miris lavande blagotvorno djeluje na živčani sustav, tjera insekte i opušta.

Čaj od cvjetova lavande ne samo da će vas smiriti, već će vam pomoći da se nosite s bolovima i grčevima. Kako biste prevladali nesanicu i tjeskobu koja vas iscrpljuje već više dana, svaku večer skuhajte si čaj od lavande – i ubrzo ćete zaspati brzo i bez smetnji.

Umorni ste od biljnih čajeva i želite raznovrsnost, ali onu koja neće ometati normalan san? Zatim pribjegnite pomoći mliječnim napitcima. Sjetite se kako su vam u djetinjstvu majka ili baka noću davale toplo mlijeko i med.

Već tada su starije generacije znale da pomaže zaspati i mirno spavati. I znanstvenici su to potvrdili. Činjenica je da mlijeko sadrži puno triptofana – aminokiseline koja pomaže pri spavanju i smirenju. Ne volite životinjsko mlijeko?

Pijte biljno: na primjer, bademovo mlijeko sadrži triptofan, magnezij i melatonin. U kombinaciji, ovi će elementi opustiti mišiće, ublažiti živčanu napetost i potaknuti san bez tjeskobe.

Nemate vremena skuhati večeru, a i previše ste lijeni, ali mislite li da nije u redu ići u krevet praznog želuca? Uzmite lagani noćni obrok uz jogurt. Zasititi će vas zahvaljujući proteinima i mastima, a pomoći će vam da zaspite zahvaljujući istom triptofanu. U redu je dodati nekoliko kriški banane bogate magnezijem u porciju jogurta.

Vrlo originalan način da zaspite, a uz to je i jako ukusan, jeste da navečer popijete sok od višanja. U njemu je prisutan i već spomenuti triptofan, a postoje dokazi da redovito ispijanje soka od višnje tijekom 14 dana pomaže da se rjeđe budite noću i općenito dulje spavate.

Kavu ne možete piti navečer, ali je lako možete zamijeniti šalicom ukusnog kakaa, bez šećera, ali s dodatkom mlijeka ili vrhnja.

Istina, kakao prah sadrži i kofein, no njegovo djelovanje djelomično neutralizira mlijeko. Zašto se prije spavanja ne biste počastili ukusnim, toplim dječjim napitkom s mirisom čokolade?

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki