Hormoni štitnjače i zdravlje srca

Hormoni štitnjače i zdravlje srca

Izvor: iStockphoto

Hormoni štitnjače imaju značajan utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Djeluju izravno i neizravno na simpatički živčani sustav, perifernu cirkulaciju, stanice srčanog mišića – kardiomiocite i stanice u stijenci krvne žile. Promjene u koncentracijama ovih hormoni značajno vježbati utjecaj na kardiometaboličke funkcije i hemodinamske sustave. U primarnoj hipotireozi, visoke koncentracije hormon koji stimulira štitnjaču – TSH. Nasuprot tome, kod primarne hipertireoze, niske razine TSH. Oba stanja mogu se javiti u kliničkom ili subkliničkom obliku, ovisno o tome jesu li kombinirana ili – bez promjena u frakciji slobodnog tetrajodtironina – FT4.

Subklinička hipotireoza i hipertireoza povezani su sa sniženim sistoličkim i dijastoličkim krvnim tlakom, kao i s povišenim kardiovaskularni rizik. S druge strane, prisutnost antitijela protiv tireoperodkidaze anti-TPO je povezan sa autoimuni procesi u štitnjači. Odnose se na subkliničke oblike aterosklerotske promjene u krvnim žilama. Na genomskoj razini, hormoni štitnjače uključeni su u više signalnih putova. To uključuje glukoneogenezu, inzulinsku signalizaciju i lipogenezu. Utvrđeno je da su genetski uvjetovane povišene razine TSH povezani su sa značajnim smanjenjem sistolički krvni tlak.

Podaci iz studija pokazali su statistički značajne podatke o prisutnosti odnosa između razina TSH i anti-TPO s rizikom od razvoja fibrilacija atrija. Niske koncentracije hormona koji stimulira štitnjaču u serumu – TSH dodajte usisavanje da ne povećate ovaj rizik zbog povezanog povećanja mase lijevog atrij i dijastoličke disfunkcije. U hipotireozi je povećana učestalost dijastoličke hipertenzije, sinusne bradikardije, koja nastaje zbog disfunkcije i insuficijencije funkcije sinusnog čvora. Druge srčane manifestacije hipotireoze mogu uključivati ​​srčani zastoj, perikarditisperikardijalni izljev ili tamponada srca.

Kontinuirano stanje smanjena funkcija štitnjače povećava rizik od aterosklerozakoji se često kombinira s dislipidemija – hiperkolesterolemija i hipertenzija. Hipotireoza mogu doprinijeti pogoršanju bolesti koronarnih arterija zbog povećanja perifernog vaskularnog otpora. Visoki krvni tlak koji ide uz slabu funkciju štitnjače može biti asimptomatski u nekim slučajevima ili biti povezan s nedostatkom kisika koji dolazi do srca. To se može uočiti u ishemijska bolest srca ili infarkt miokarda. Druge karakteristične promjene su smanjeni udarni volumen, povećanje potreba za kisikom miokarda i povećani rizik od razvoja aterosklerotskih promjena u krvnim žilama koje su posljedica dislipidemija.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki