Maline su jedno od najukusnijih i najkorisnijih voća. Sadrže vitamin C, vitamine B skupine i minerale poput kalcija, kalija, magnezija, fosfora i cinka. Bogate su vlaknima i antioksidansima.
Unesete li ih u prehranu oko 200 g dnevno, očekujte sljedeće blagotvorne učinke:
1. Smanjenje šećera u krvi
Zahvaljujući vlaknima i polifenolima u svom sastavu, maline smanjuju razinu šećera u krvi i sprječavaju skokove šećera u krvi, tvrdi ruska liječnica dr. Elena Krokhmaleva.
Liječnik je otkrio tko NE smije jesti maline
2. Produljenje mladosti
Maline su bogate vitaminom C. Askorbinska kiselina je snažan antioksidans koji sudjeluje u sintezi kolagena. Ovaj protein može odgoditi pojavu bora, učiniti kožu glatkom i povećati njezina zaštitna svojstva.
3. Jačanje srca
Pozivajući se na rezultate studija, stručnjakinja kaže da ljubitelji malina rjeđe umiru od kardiovaskularnih bolesti. Maline sprječavaju nakupljanje trombocita i pomažu kod hipertenzije. Prema studiji, ljudi koji su dodali maline u svoju dnevnu prehranu poboljšali su elastičnost krvnih žila i cirkulaciju krvi.
Koliko malina možete pojesti dnevno?
4. Jačanje imunološkog sustava
Maline štite organizam od infekcija. Blagotvoran učinak ploda duguje se visokom udjelu vitamina C koji potiče stvaranje bijelih krvnih stanica.
5. Poboljšanje pamćenja
Zahvaljujući antioksidansima, maline smanjuju štetu koju organizmu nanosi oksidativni stres uzrokovan slobodnim radikalima. Konkretno, voće doprinosi prevenciji Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, a također pomaže u izbjegavanju problema s pamćenjem povezanih s godinama.
6. Odgađanje starenja zglobova
Protuupalna svojstva malina mogu usporiti starenje zglobova i hrskavice. Kolagen u njima štiti hrskavicu i smanjuje bolove u zglobovima.
Mogu li jesti maline s dijabetesom?
7. Poboljšanje antioksidativne obrane organizma
Studije pokazuju da maline mogu biti učinkovite u prevenciji raka. Rezultati istraživanja na životinjama kojima je dijagnosticiran rak crijeva pokazuju da više od 90% malignih stanica umire zahvaljujući antoacinima u ovom voću. Međutim, takvi testovi još nisu provedeni na ljudima, kaže liječnik.
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!