Aronija, koja se naziva i aronija, je voćka (grm), čija visina doseže i do 3 metra.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža, govorila je o tome kako se brinuti za ovu općenito nepretencioznu biljku tako da zadovolji ne samo svojim nesumnjivo atraktivnim izgledom, već i svojim plodovima.
Prije svega, vrijedi razgovarati o sadnji aronije. Jesensko razdoblje je najbolje vrijeme za ovaj postupak – kraj rujna ili početak listopada.
Međutim, neki ljetni stanovnici sade aroniju u proljeće – najvažnije je to učiniti prije kraja travnja.
Važno je i doba dana – odaberite večernje vrijeme za sadnju ili dan kada je vrijeme oblačno.
Za aroniju vrijedi pripremiti blago kiselu i vlažnu zemlju i staviti je na sunčano mjesto.
U proljeće ne zaboravite na obrezivanje i izbjeljivanje. Prije nego se pupoljci otvore, aroniju poprskajte bordoškom mješavinom (1%).
Tretman se provodi i ljeti – protiv svih vrsta štetočina, iu jesen – ovaj put pomoću 7% otopine uree.
Ostaje posljednji korak – sklonište. Ako je biljka mlada, potrebno joj je visoko hiling, kao i posipanje lišćem. Odraslom planinskom pepelu takve mjere nisu potrebne.