Magnezij je jedan od najvažnijih minerala za zdravlje našeg organizma. Njegovim uzimanjem može se smanjiti rizik od koronarne bolesti srca kao i rizik od iznenadne srčane smrti.
Znanstvenici kažu da prisutnost magnezija u prehrani donosi osobito opipljive dobrobiti srcu kod žena (osobito žena u postmenopauzi), navodi Food News.
“Stoga bi žene koje imaju visok rizik od srčanih bolesti svakako trebale u svoju prehranu uključiti namirnice bogate magnezijem”, preporučuju stručnjaci.
Liječnik: Ako imate više od 60 godina, prestanite jesti ovu hranu – dovodi do moždanog udara
Također savjetuju obratiti pozornost na tri skupine proizvoda koji moraju biti uključeni u prehranu.
Top 3 namirnice s najviše magnezija
Zeleno lisnato povrće (špinat, zelena salata, kelj) – sve je to puno magnezija i može igrati važnu ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava.
Mahunarke (grah, mahune, slanutak, grašak, leća) – njihova redovita konzumacija jedna je od najzdravijih prehrambenih navika, jer su te namirnice bogate vlaknima i mineralima, uključujući i magnezij.
Doktor: Ova hrana topi salo na trbuhu
Riba i morski plodovi – najčešće se hvale alge ili masna riba kao bogat izvor omega-3 masnih kiselina koje pozitivno utječu na stanje i funkciju krvnih žila. Ali plodovi mora također su izvrstan izvor magnezija. Kako bi se smanjio rizik od koronarne bolesti srca, potrebno je konzumirati najmanje dvije porcije tjedno.
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!