Seksualni kontakt poboljšava san

Večernji seks značajno poboljšava kvalitetu sna. Ova informacija je utvrđena pomoću novoprovedene studije, koja je predstavljena na godišnjoj skupštini SPAVANJE 2023.

SPAVATI je zajednički sastanak Američke akademije za medicinu spavanja i Društva za istraživanje spavanja.

Prema provedenom istraživanju, svaka treća odrasla osoba govori o boljoj kvaliteti sna nakon spolnog odnosa. Anketom je također utvrđeno da lijekovi za nesanicu imaju sličan ili čak lošiji učinak na san sudionika.

Seksualna želja, uzbuđenje i orgazam posredovani su složenim, ali još ne u potpunosti shvaćenim međudjelovanjima somatskog i autonomnog živčanog sustava. Na središnjoj razini, čini se da dopaminergički i serotonergički sustavi igraju značajnu ulogu u različitim čimbenicima seksualnog odgovora.

Opće je poznato da redoviti seksualni kontakt može poboljšati zdravlje. Seksualni kontakt može biti koristan za smanjenje razine stresa i udaljavanje od svakodnevnih briga. Tijekom odnosa tijelo oslobađa endorfine i oksitocin koji potiču opuštanje, što rezultira nižim razinama anksioznosti i rizikom od depresije.

Studija je uključivala 53 odrasle osobe koje su ispunile online anketu od osam pitanja podijeljenu na društvenim mrežama. U dobi od 25 do 49 godina bilo je 89 posto ispitanika, a 53 posto su bile žene.

Iz dobivenih rezultata pokazalo se da je 75% ispitanika bolje spavalo nakon seksa prije spavanja, a općenito su gotovo svi sudionici primijetili umjereno poboljšanje sna tijekom tih noći. Prema 64 posto njih, tablete za spavanje imaju sličan ili čak lošiji učinak na kvalitetu sna u odnosu na spolni odnos.

Prema znanstvenicima, ljudi brže zaspu nakon seksa. Međutim, postoji vrlo malo istraživanja za ispitivanje ovog odnosa. Zbog toga je potrebno provesti dodatne analize uz pomoć kojih bi se odgovorilo na još neodgovorena pitanja.

Informacija o provedenom istraživanju, koja je predstavljena 6. lipnja, utorak, tijekom SPAVANJE 2023 u Indianapolisu, objavljena je u Časopis za spavanje.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki