Ovo su najkorisnije namirnice u jesen

S dolaskom jeseni važno je svoj jelovnik prilagoditi namirnicama tipičnim za ovo godišnje doba kako bi se naše tijelo lakše prilagodilo promjenjivom okruženju.

Lijek protiv znojenja nogu od hrastove kore

U jesen je bogat izbor ukusnog, šarenog i zdravog sezonskog voća i povrća, a kroz njih ćemo svom tijelu osigurati sve što mu je potrebno da bude zdravo i živahno. Ovo su neki od njih:

Bundeva

Bundeva je savršeno jesensko voće. Narančastu boju plod ima zbog velike količine karotena (provitamina A), koji u nekim sortama premašuje čak i mrkvu.

Njegov sadržaj vlakana, kalija i vitamina C pomaže u održavanju zdravlja srca. Bundeva sadrži karotenoide koji djeluju kao antioksidansi, a povezani su s manjim rizikom od raka dojke, želuca i gušterače.

Zbog niskog udjela natrija i visokog udjela kalija najbolji je prirodni diuretik koji otklanja otjecanje kod bolesti bubrega i kardiovaskularnog sustava. Fosfor i magnezij poboljšavaju pamćenje i aktivnost živčanog sustava.

Koji su vitamini opasni za zdravlje?

cikla

Crvena cikla je bogat izvor mikro i makronutrijenata. Sadrži monosaharide, biljna vlakna, folnu kiselinu, korisne šećere, bjelančevine i ugljikohidrate. Dodana svakodnevnom jelovniku crvena cikla može normalizira razinu krvnog tlaka te da djeluje opuštajuće na srčani mišić.

Sok od cikle djeluje kao vazodilatator i smanjuje nakupljanje kalcija, što uzrokuje otvrdnjavanje arterija. Trebao bi biti na našem jelovniku ove sezone jer ima i protuupalna svojstva.

Ništa gore od tableta: prirodni lijekovi protiv bolova

Karfiol

Cvjetača je izvor vlakana i antioksidansa. Njegova redovita konzumacija pomaže jačanje kostiju, jačanje imunološkog sustava i prevencija protiv raka. Cvjetača sadrži visoku razinu vitamina B4 (kolina), koji pomaže u održavanju zdravog živčanog sustava. osim toga, sprječava nakupljanje kolesterola u jetri.

Cvjetača je jedna od najbogatijih i najkorisnijih namirnica u jesen.

Jabuke

Vrlo su dobar izvor pektina i celuloze, uglavnom koncentriranih u kori i sjemenkama. Jabuke sadrže jabučnu i limunsku kiselinu, flavonoide, vitamine, koristan skup minerala s prevagom kalija i bora.

Našao sam to jabuka je među namirnicama s najvećom koncentracijom antioksidativnih spojevanju. I oni pomažu u borbi protiv raka, kao i odgoditi proces starenja, zbog smanjenja slobodnih radikala. Jedenje jabuke svaki dan pomaže u snižavanju kolesterola.

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki