Jela na Badnjak – kod nas i u svijetu




Fotografija: Thinkstock/Gulliver

Badnjak je najpoznatiji godišnji blagdan koji se slavi u kršćanskom svijetu, gdje zajedno sa svojim obiteljima iščekujemo Isusovo rođenje. Na ovaj dan najvažnije je blagdansko raspoloženje i stol koji se priprema cijeli dan. Međunarodna platforma za naručivanje hrane ušla je u trag tradicionalnim predbožićnim jelima koja su se ove svete noći servirala na stolu.

U Bugarskoj se jelovnik sastoji od neparnog broja posnih jela. Obično su to tradicionalni limovi, grah, zapečeni grah, punjene paprike, orasi, suho voće, žito i kruh koji lomi najstarija osoba za stolom. U većini slučajeva u njega se stavlja novčić. Uz večeru se pije crno vino ili rakija. Ovaj dan je zadnji u božićnom postu i sljedeći dan je dozvoljeno jesti meso.

U Poljskoj je i broj jela neparan, a najčešće se poslužuje 9 jela. Na trpezi siromašnijih nalazi se 5 jela, srednje klase 9, a najimućnijih 11. Obavezan je uvjet da svatko od prisutnih za stolom proba po jedno jelo.

U Rusiji, Ukrajini i Litvi na Badnjak se poslužuje 12 sljedova. Večera se zove “Sveti objed” da se cijela obitelj okupi oko stola i da se na sredinu stola polože bijeli platno, a svijeća, koja simbolizira svjetlo svijeta Na nju se stavlja 12 jela koja simboliziraju dvanaest apostola.

U Ukrajini su obavezni puding od žitarica, boršč i knedlekao i tradicionalni božićni kompot.

U Italiji ovaj dan obilježavaju “Praznikom sedam riba”. Poslužuje se 7 ribljih jela, a večer uoči Badnjaka 24 sata se ne konzumira apsolutno ništa. Božićni post nije toliko popularan u Italiji.

U Srbiji je svečana trpeza bogata i raznovrsna. Poslužuje se beskvasni kruh, sol, pečena riba, kupus, med, vino i špageti s orasima.

U Njemačkoj se poslužuje svjetski poznati Stollen koji simbolizira Isusa Krista. Ovo je slatki desert sa šećerom u prahu, grožđicama i orasima. Drugo tradicionalno jelo je punjena guska.

U Americi Badnjak nije službeni praznik, a tradicije su posuđene iz engleske kuhinje. Tipična večera sastoji se od pečene puretine, piletine ili druge vrste peradi, popraćene krumpirom kuhanim na pari ili prokulicama. Za desert se poslužuje božićna pita od šljiva.

U Meksiku se poslužuje tropsko voće i salate, cachamac s umakom od čilija, uz tradicionalnu goveđu juhu. Za desert se jede prženi kruh sa šećerom i cimetom.

U nekim slavenskim zemljama ostavljaju se dva prazna mjesta na stolu, aludirajući na Mariju i Josipa koji traže utočište u Betlehemu.

Gdje god se nalazili u svijetu, Badnjak u svakom čovjeku ostavlja pozitivne emocije. Na ovaj obiteljski blagdan uživajmo u ukusnom obroku s najdražima.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki