Kako odabrati pravi kivi u trgovini i zašto biste trebali jesti voće tijekom hladne sezone

Kivi je prekrasno voće (bobica) koje nam je došlo iz Kine. To je plod velike stablaste loze zvane aktinidija.

Prednosti kivija su neporecive, čak i unatoč činjenici da je za osobu najoptimalnije ono voće i povrće koje se uzgaja u njegovoj klimatskoj zoni.

Koje su tvari sadržane u kiviju

Prednosti kivija su, prije svega, opravdane visokim sadržajem vitamina C u njemu (više nego u citrusima). Zahvaljujući tome, kivi je odlična preventiva u borbi protiv prehlade.

Ovo voće tonizira tijelo, povećava otpornost na stres i jača imunološki sustav, što je posebno važno u hladnoj sezoni.

Nakon obilnog ručka, korisno je pojesti kivi kako biste uklonili težinu u želucu, spriječili žgaravicu i nadutost.

Kivi
Fotografija: © Belnovosti

Kivi je poznat i po svojoj sposobnosti da pomaže tijelu u probavi mesa. Stoga onima koji se pridržavaju načela zdrave prehrane treba savjetovati da meso ne jedu s krumpirom ili tjesteninom, već s ovim posebnim voćem.

Štoviše, recepti za mesna jela s kivijem nisu neuobičajeni.

Još jedno korisno svojstvo kivija je njegova sposobnost normalizacije visokog krvnog tlaka zahvaljujući kaliju i magneziju sadržanim u ovom voću.

Osim toga, redovita konzumacija kivija sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i pomaže u jačanju zidova krvnih žila.

Kivi ne bi smjeli zanemariti oni koji žele izgubiti težinu bez štete, jer učinkovito sagorijeva masti i uklanja kolesterol iz tijela.

Kako odabrati kivi

Da bi kupljeni kivi bio doista koristan, morate naučiti kako ga pravilno odabrati. Evo nekoliko pravila koja će vam pomoći da odaberete “pravi” kivi i izbjegnete kupnju nezrelog ili prezrelog voća.

– Kivi je bolje kupiti bez ambalaže. To će omogućiti vizualnu procjenu svakog voća.

– Prilikom odabira voća procijenite njihov miris. Umjereno zreli kivi ima suptilnu aromu banane, jagode i limuna.

– Dajte prednost jakim, elastičnim, ali ne pretvrdim bobicama. Tvrdi kivi obično su nezreli i potpuno bezukusni, dok su premekani prezreli.

– Kada kupujete nezreli kivi, ne biste trebali biti uzrujani, jer oni savršeno sazrijevaju kod kuće, a da pritom ne izgube svoje prednosti.

Da biste to učinili, nezrele bobice treba staviti u papirnatu vrećicu zajedno s drugim voćem (banana, jabuka ili naranča) i staviti u donju ladicu hladnjaka na nekoliko dana.

Unatoč svim prednostima kivija, treba napomenuti da ovo voće može biti jak alergen.

Stoga se ne smiju davati djeci mlađoj od pet godina, osobito ako postoji sklonost alergijskim reakcijama.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki