7 razloga da počnete piti čaj od peršina

Peršin nije samo začin, već i začinska biljka. Uzeto kao topli čaj, ima još veće zdravstvene prednosti.

Peršin je bogat vitaminima A, B, C i E koji su ključni za razvoj stanica, prijenos kisika, metabolizam i zaštitu od slobodnih radikala.

Zdravstvene prednosti peršina

Apigenin sadržan u peršinu usporava rast tumorskih formacija. Djeluje protiv reume i uklanja toksine iz tijela. Eterična ulja sadržana u njemu pomažu u oslobađanju od ovisnosti o nikotinu.

Peršin je iznimno učinkovit lijek za čišćenje mokraćnih kanala. Također pomaže u apsorpciji hranjivih tvari i snižava kolesterol.

Kako napraviti čaj od peršina?

Konzumiran kao čaj, peršin ima jače antioksidativno djelovanje nego u svježem stanju. Ovaj napitak je jednostavan za pripremu i ugodnog okusa, što ga čini izvrsnim dodatkom režimu zdrave prehrane.

Za pripremu su vam potrebni listovi, stabljike i korijen biljke i dodajte jednu ili dvije žličice u veliku čašu. Zatim ga prelijte s oko četvrt litre kipuće vode. Pustite da se čaj kuha deset minuta.

Preporučeni unos je dvije do tri čaše dnevno.

7 iznenađujućih razloga da počnete piti čaj od peršina

1. Peršin sadrži mnogo antioksidansa koji mogu spriječiti oštećenje stanica uzrokovano slobodnim radikalima, kao i zaštititi od kroničnih bolesti.

2. Peršin ima diuretski učinak. Pomaže kod bolesti mokraćnih putova, sprječava nastanak bubrežnih kamenaca.

3. Peršin je bogat vitaminom C. Samo 1/4 šalice peršina osigurava oko 22% preporučene dnevne vrijednosti ovog vitamina.

4. Peršin pozitivno djeluje na crijevne kolike, nadutost i menstrualne bolove.

5. Djeluje umirujuće kod reumatskih bolesti poput gihta.

6. Peršin pomaže u kontroli razine šećera u krvi i ima antidijabetička svojstva.

7. Pomaže kod promuklog glasa i lošeg zadaha.

Važno: članak je informativnog karaktera i informacije navedene u njemu ne mogu se koristiti za samoliječenje, kao ni za zamjenu konzultacija s liječnikom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki