Peršin nije samo začin, već i začinska biljka. Uzeto kao topli čaj, ima još veće zdravstvene prednosti.
Peršin je bogat vitaminima A, B, C i E koji su ključni za razvoj stanica, prijenos kisika, metabolizam i zaštitu od slobodnih radikala.
Zdravstvene prednosti peršina
Apigenin sadržan u peršinu usporava rast tumorskih formacija. Djeluje protiv reume i uklanja toksine iz tijela. Eterična ulja sadržana u njemu pomažu u oslobađanju od ovisnosti o nikotinu.
Peršin je iznimno učinkovit lijek za čišćenje mokraćnih kanala. Također pomaže u apsorpciji hranjivih tvari i snižava kolesterol.
Kako napraviti čaj od peršina?
Konzumiran kao čaj, peršin ima jače antioksidativno djelovanje nego u svježem stanju. Ovaj napitak je jednostavan za pripremu i ugodnog okusa, što ga čini izvrsnim dodatkom režimu zdrave prehrane.
Za pripremu su vam potrebni listovi, stabljike i korijen biljke i dodajte jednu ili dvije žličice u veliku čašu. Zatim ga prelijte s oko četvrt litre kipuće vode. Pustite da se čaj kuha deset minuta.
Preporučeni unos je dvije do tri čaše dnevno.
7 iznenađujućih razloga da počnete piti čaj od peršina
1. Peršin sadrži mnogo antioksidansa koji mogu spriječiti oštećenje stanica uzrokovano slobodnim radikalima, kao i zaštititi od kroničnih bolesti.
2. Peršin ima diuretski učinak. Pomaže kod bolesti mokraćnih putova, sprječava nastanak bubrežnih kamenaca.
3. Peršin je bogat vitaminom C. Samo 1/4 šalice peršina osigurava oko 22% preporučene dnevne vrijednosti ovog vitamina.
4. Peršin pozitivno djeluje na crijevne kolike, nadutost i menstrualne bolove.
5. Djeluje umirujuće kod reumatskih bolesti poput gihta.
6. Peršin pomaže u kontroli razine šećera u krvi i ima antidijabetička svojstva.
7. Pomaže kod promuklog glasa i lošeg zadaha.
Važno: članak je informativnog karaktera i informacije navedene u njemu ne mogu se koristiti za samoliječenje, kao ni za zamjenu konzultacija s liječnikom!