Sada znamo kako Huntingtonova bolest nastaje u mozgu

Sada znamo više o nastanku degenerativne Huntingtonove bolesti. Znanstvenici su otkrili kako se mijenjaju proteini u mozgu, a tim saznanjem otvaraju vrata potencijalnim novim tretmanima za bolest i druge slične bolesti.

Degenerativne bolesti živčanog sustava su bolesti kod kojih se stanice živčanog sustava postupno oštećuju i uništavaju. Ovisno o bolesti, ovo postupno oštećenje može se manifestirati različitim tipovima simptoma – kod Alzheimerove bolesti oštećenje se očituje kao poteškoće u prizivanju sjećanja i oblikovanju misli i rečenice. Kod Parkinsonove bolesti najviše su pogođeni raspoloženje, pamćenje i rješavanje problema.

Ponekad je uzrok neurodegenerativnih bolesti drugačiji. Huntingtonova bolest i Parkinsonova bolest, primjerice, karakteriziraju slični simptomi, no Huntingtonova je bolest genetski naslijeđena, a Parkinsonova nije.

Sve neurodegenerativne bolesti imaju jednu zajedničku stvar – određene proteinske naslage u mozgu koje se nazivaju amiloidi. Pojava amiloida pokazatelj je neurodegenerativne bolesti. Ali do sada medicina nije znala zašto nastaju te naslage, niti kakva je njihova veza s bolestima poput Alzheimerove ili Huntingtonove.

Znanstvenici Stowers instituta za medicinska istraživanja imaju prve podatke o strukturi amiloidne jezgre. Počinje s proučavanjem strukture proteina u stanici. U njemu se nalazi 20 vrsta aminokiselina koje su povezane na različite i raznolike načine. U nekim slučajevima, aminokiselina zvana glutamin se duplicira u stanici. Kada se duplicira više puta, to je simptom neurodegenerativne bolesti. Ponavljanje aminokiseline mijenja strukturu stanice i pokreće reakciju koja uzrokuje njezino samouništenje.

Pojava amiloida tipičnih za Huntingtonovu bolest počinje s jednostavnom proteinskom molekulom, kažu istraživači. To ima implikacije na buduće metode liječenja jer se stvaranje amiloida događa samo s izoliranim proteinom. Kada se ovaj protein veže na druge proteine, stvaranje amiloidne jezgre potpuno prestaje.

Znanstvenici su također razvili tehnologiju koja detaljno pokazuje kako se protein formira u stanici. Korištenje ove tehnologije omogućit će proučavanje stvaranja amiloidnih stanica u mozgu, te nam sukladno tome dati više informacija o nastanku Huntingtonove bolesti u središnjem živčanom sustavu.


Reference:
Stowers institut za medicinska istraživanja. (2023., 13. lipnja) Novo istraživanje otkriva početak Huntingtonove bolesti. Preuzeto 14. lipnja 2023. s https://medicalxpress.com/news/2023-06-reveals-huntington-disease.html
Halfmann, R. (2023., 13. lipnja) Patološka agregacija poliglutamina počinje sa samootrovnim polimernim kristalom. Preuzeto 14. lipnja 2023. s https://elifesciences.org/reviewed-preprints/86939v1

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki