Koji je najbolji sport za djecu da prvo nauče

Najbolji sport za djecu da ga prvo nauče klasično je pitanje koje roditelji postavljaju pedijatru, a oko plivanja se slažu svi znanstvenici.

Plivanje je zabavna, opuštajuća aktivnost koja potiče zdravlje mozga i gradi snažna tijela. Izvrstan je za djecu koja rastu jer učenje kretanja u vodi poboljšava koordinaciju i fleksibilnost.

Prednosti sporta i plivanja za djecu i zašto je važna rana poduka

Pedijatri apeliraju na roditelje da svoju djecu počnu s tečajem plivanja—mnogo prije ostalih sportova poput košarke i nogometa. Osim zabave i kondicije koje pruža, plivanje je ključna vještina koja može pomoći u zaštiti djeteta od utapanja.

Utapanje je vodeći uzrok smrti djece u dobi od 1 do 4 godine. Međutim, istraživanje pokazuje da je učenje plivanja od najranije dobi ključna razina prevencije. Plivanje je jedini sport koji može spasiti živote.

Najbolji sport za djecu koja prva nauče

Voda je uzbudljiva za djecu, ali i opasna. Gušenje se može dogoditi u nekoliko sekundi i često je tiho.

Za mnogu djecu satovi plivanja mogu započeti već u 12 mjeseci

Djeca se razvijaju različitom brzinom, tako da nema čvrstog i brzog pravila kada trebaju naučiti plivati.

Emocionalna zrelost, fizički razvoj i sva posebna ograničenja doći će u obzir. Razgovarajte sa svojim pedijatrom o sigurnosti u vodi i dobijte savjet kada je najbolje vrijeme da počnete svoje dijete učiti plivati.

Nemojte se osjećati pod pritiskom da započnete sate prije djetetovog prvog rođendana, jer bebe ne mogu dovoljno dobro podići glavu iz vode da bi razvile tehnike disanja za plivanje. Unatoč tome, sat igre u vodi naviknut će vašeg mališana na boravak u bazenu ili moru. Kasnije možete pohađati satove plivanja.

U dobi od 4 godine gotovo su sva djeca spremna za lekcije koje im pomažu u stjecanju samopouzdanja i vještina sigurnosti u vodi. Naučit će plutati, gaziti vodu i pronaći izlaznu točku. Do dobi od 5 ili 6 godina većina može svladati osnovne pokrete plivanja, poput kraula.

Djeca s posebnim potrebama postaju samouvjereni plivači

Neki se roditelji brinu da njihovo dijete ne može naučiti plivati ​​s drugom djecom. Na primjer, ako vaše dijete ima autizam, možda ćete osjećati tjeskobu oko početka tečaja plivanja. Ova zabrinutost je razumljiva, ali imajte na umu da djeca s poremećajem iz autističnog spektra imaju mnogo veću vjerojatnost da će se utopiti ili pretrpjeti ozljede uzrokovane vodom nego njihovi vršnjaci.

Rizici za djecu s Downovim sindromom i drugim razvojnim stanjima također mogu biti visoki – zbog čega je sigurnost vode ključna za tu djecu, izvještavaealthchildren.org.

Dobra vijest je da plivanje može biti vrlo korisno za djecu s posebnim potrebama. Kako stječu vještinu i samopouzdanje krećući se kroz vodu, mogu postići bolju koordinaciju, ravnotežu, mišićni tonus i olakšati stres.

priče o zdravlju.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki