Sindrom policističnih jajnika – dijagnoza

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je dijagnoza koja se može postaviti nakon isključivanja drugih stanja povezanih s neredovitim ciklusom, neplodnost i manifestacije povećanih muških spolnih hormona (akne, gubitak kose, pojačan rast kose). U tu svrhu važno je uzeti detaljnu anamnezu i fizikalni pregled, kao i provesti neke hormonalne i slikovne studije.

Stanja koja se moraju isključiti prije postavljanja dijagnoze PCOS-a su:

  • Tumori nadbubrežnih žlijezda i jajnika koji izlučuju androgene;
  • Uzimanje pripravaka testosterona (npr. Anaboličkih steroida);
  • Cushingov sindrom;
  • Kasni oblik nadbubrežne kortikalne hiperplazije;
  • akromegalija;
  • Genetski defekti inzulinskog receptora;
  • Primarna hipotalamička amenoreja;
  • Primarno zatajenje jajnika;
  • Bolesti štitne žlijezde;
  • Hiperprolaktinemija.

Pretražuje se anamneza početak i vrsta menstrualnih poremećaja. Jesu li se pojavile ubrzo nakon menarhe (prve mjesečnice) ili je došlo do razdoblja normalnog ciklusa nakon kojeg je došlo do problema. Isto vrijedi i za znakove hiperandrogenizma – akne, hirzutizam (pojačana dlakavost) i gubitak kose (alopecija).

Nestalo je povijest tjelesne težine: ima li debljanja, kada je počelo i kojom brzinom.

Važna je i obiteljska opterećenost. Često žene s PCOS-om imaju ženske rođake sa znakovima ove bolesti. Također, PCOS je povezan s metaboličkim poremećajima, kao što je dijabetes melitus i kardiovaskularne bolesti u osobnoj i obiteljskoj anamnezi. PCOS se također može posumnjati u žena koje su imale gestacijski dijabetes.

Fizikalnim pregledom obraća se pozornost na znakove hiperandrogenizma. Koža se pregledava, koji mogu imati masnoću i akne. Ocjenjuje se težina i prevalencija akni.

Gledaju oko sebe tzv androgen ovisna područja pojačanog rasta dlaka. To uključuje lice, ramena, prsa, leđa, trbuh i unutarnju stranu bedara. Procjena rasta dlakavosti vrši se na skali od Ferriman-Gallawey. Prisutnost više od 8 bodova znači da je prisutan hirzutizam.

Procjenjuje se kosa na tjemenu i postoje znakovi muška ćelavost. Karakterizira ga gubitak kose u području krune. Nasuprot tome, ćelavost kod žena počinje od područja oko sljepoočnica.

Izrađuje se procjena distribucija tijela. Mjeri se težina, visina te opseg struka i kukova. Na temelju toga može se procijeniti postoji li pretilost i taloženje masnog tkiva u području oko trbuha. Abdominalna pretilost povezana je s većim rizikom od metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti. Također je povezana s inzulinskom rezistencijom, jer njezina manifestacija može biti takozvana acanthosis nigricans. To je karakteristično tamnjenje kože u predjelu vrata, laktova i kožnih nabora ispod pazuha, prsa i sl.

Pacijent se nužno upućuje na provođenje ultrazvuk male zdjelice, za procjenu veličine jajnika, prisutnost cista ili dominantnog folikula, te sumnju na ovulaciju. Dva dijagnostička kriterija za PCOS su izostanak ovulacije i prisutnost policističnih jajnika. Ultrazvučni jajnici s volumenom većim od 10 ml ili s prisutnošću najmanje 20 vidljivih folikula (cista).

Pregled vanjskih genitalija također može pokazati znakove hiperandrogenizma, kao što je povećanje klitorisa (klitoromegalija) i spajanje stidnih usana u obliku “lažnog” skrotuma. Ovi znakovi su karakterističniji za kongenitalnu hiperplaziju nadbubrežne žlijezde. To je genetska bolest s defektom u stvaranju kortizola s odstupanjem steroidogeneze prema povećanoj sintezi androgena.

Laboratorijska analiza uključuje:

  • Ispitivanje androgeni – testosteron, dehidroepiandrosteron sulfat (DHEA-C), androstendion. Testosteron stvaraju uglavnom jajnici, a preostala dva nadbubrežna žlijezda;
  • Funkcija štitnjače s testom hormona koji stimulira štitnjaču – TSH.
  • Ispitivanje prolaktin;
  • 17-OH-progesteron – to je prekursor kortizola koji se nakuplja u velikim količinama kod adrenokortikalne hiperplazije (ACH).
  • Istraživanje u smjeru Cushingovog sindroma ili akromegalije, s popratnim znakovima ovih bolesti.
  • Ponašanje oralni test tolerancije glukoze (OGTT) s testiranjem šećera u krvi i inzulina tijekom testa – za procjenu poremećaja ugljikohidrata i inzulinske rezistencije.
  • Lipidni profil.
  • Osim toga, mogu se testirati gonadotropni hormoni (LH, FSH) i estradiol kako bi se razjasnio uzrok izostanka menstruacije.


Reference:

Legro RS. Procjena i liječenje sindroma policističnih jajnika. 2017 Jan 11. Endotekst (Internet). South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000–. PMID: 25905194.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki