Koje probleme uzrokuje lupus u starijoj dobi?

Lupus (sistemski eritematozni lupus) može utjecati na normalan proces starenja po osobi, no vrijedi i obrnuto – normalan proces starenja također može utjecati na simptome lupusa i kvalitetu života pacijenta.

Oni postoje imunološke sličnosti na kliničkoj, staničnoj i molekularnoj razini između lupusa i starenja. Značajke poput povećanog rizika od infekcije i povećane učestalosti razvoja tumora zajedničke su i lupusu i starenju.

Postoji percepcija da se simptomi povezani s lupusom mogu poboljšati s godinama, no neka istraživanja to sugeriraju ozbiljnost simptoma se može povećati s godinama. Jedan od razloga za to je taj što, kako starimo, ne samo da se moraju kontrolirati simptomi lupusa, već se također treba liječiti i šteta koju je bolest prouzročila u prošlosti.

Kronična bol može biti izazovna ne samo zbog same boli, već i zbog povećanog rizika od neželjene reakcije, vezano uz liječenje boli. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) kao što je ibuprofen mogu uzrokovati disfunkciju bubrega ili gastrointestinalno krvarenje. U isto vrijeme, acetaminophen (paracetamol) možda nije najbolji izbor za oslabljenu funkciju jetre. Bol koja je u prošlosti bila kontrolirana jednim tretmanom može zahtijevati više tretmana u starijoj dobi.

Umor u stanju također može napredovati. I sjedilački način života povezan s nakupljanjem oštećenja lupusa, pogoršava umor, koji je već dostupan. Fiziološka oštećenja od lupusa se nakupljaju tijekom vremena i mogu dovesti do uništenja zglobova i kronične boli. U takvim slučajevima, pacijent može trebati fizikalnu terapiju za rješavanje ukočenosti ili zamjenu zgloba za erodiranu hrskavicu u koljenima ili kukovima.

Kako stariš progresivni gubitak koštane mase može dovesti do osteopenije ili osteoporoze. Ako imate lupus, izlažete se povećanom riziku od osteoporoze iz nekoliko razloga. Jedan je da neki lijekovi protiv lupusa, poput kortikosteroida (npr. prednizon), mogu brzo ubrzati gubitak koštane mase (osteoporoza izazvana glukokortikoidima). Sjedilački način života koji lupus često nameće također povećava rizik od osteoporoze. Osim toga, postoje dokazi o izravnoj vezi između lupusa i gubitka koštane mase.

Prijelomi, zbog gubitka koštane mase, češći su kod lupusa, osobito spinalnih (vertebralnih) prijeloma. Žene s lupusom imaju pet puta veću vjerojatnost da će imati prijelom povezan s osteoporozom od onih bez te bolesti. Rizik od prijeloma kod muškaraca s lupusom također je povećan.

Pojava osteoporoze ovisi o više faktora kao što su težina, genetska predispozicija i štetan način života (kao što je pušenje). Mjerenje gustoće kostiju preporučuje se svim ženama starijim od 65 godina i ranije u životu ako su prisutni čimbenici rizika – poput lupusa.

Srećom, postoje načini da smanjite rizik od razvoja osteoporoze. Adekvatan unos vitamina D važan je u sprječavanju razvoja osteoporoze, a ima i druge zdravstvene prednosti za pacijente s lupusom. Izvori vitamina D uključuju: sunčeva svjetlost i neke namirnice, ali pri niskim razinama može se koristiti i dodatak vitamina D3.

Lijekovi s gubitkom koštane mase također može pomoći u smanjenju rizika od prijeloma. Budući da pacijenti s lupusom imaju veći rizik od prijeloma, specijalist može propisati lijekove ne samo u slučaju osteoporoze, već i ako je pacijentu dijagnosticirana osteopenija (smanjena koštana masa koja može prerasti u osteoporozu).

Reference:
1. Van den Hoogen LL, Sims GP, Van roon JA, Fritsch-Stork RD. Starenje i sistemski eritematozni lupus – imunosescencija i dalje
2. Montoya-Ortiz G. Imunosescencija, starenje i sistemski eritematozni lupus
3. NIH Osteoporosis and Related Bone Diseases National Resource Center. Što ljudi s lupusom trebaju znati o osteoporozi
4. Lupus Foundation of America. Kako lupus utječe na kosti
5. Harvard Health Publishing, Harvard Medical School. Osteopenija: kada imate slabe kosti, ali ne i osteoporozu
6. Vrlo dobro zdravlje. Kako lupus utječe na proces starenja

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki