Kako zaštititi kupus od gusjenica: učinkovite metode

Kupus često napadaju razni štetnici, pa tako i gusjenice. Kako se nositi s ovim štetnicima i sačuvati žetvu?

Sprječavanje gusjenica

Najbolji način za kontrolu gusjenica je spriječiti njihovo pojavljivanje u vašim gredicama. Da biste to učinili, možete koristiti sljedeće mjere:

• Odaberite sorte kupusa koje su otporne na štetočine, na primjer, bijeli kupus “Aggressor” ili “Kilaton”.
• Pridržavajte se plodoreda i ne uzgajajte kupus na jednom mjestu više od dvije godine zaredom.
• Uklonite korov i prorahlite tlo oko biljaka kako biste uništili jaja i ličinke gusjenica.
• Sakupiti i uništiti oštećeno lišće i gusjenice nađene na kupusu.
• Poprskajte kupus otopinom amonijaka (1 žlica na 10 litara vode) ili kalijevog permanganata (1 gram na 10 litara vode) prije cvatnje i nakon berbe.

Borba protiv gusjenica tradicionalnim metodama

Ako se gusjenice nasele na kupusu, možete ih se pokušati riješiti tradicionalnim metodama koje ne štete biljkama i ljudima. Ovo su neki od njih:

1. Poprskajte kupus izvarkom duhana (200 grama na 10 litara vode), pelina (300 grama na 10 litara vode) ili češnjaka (100 grama na 10 litara vode). To treba činiti svakih 5-7 dana dok se gusjenice ne unište.

Kupus
Fotografija: © Belnovosti

2. Kupus pospite pepelom, duhanskom prašinom ili nasjeckanom paprikom. Te tvari svojim mirisom i žarenjem odbijaju gusjenice.

3. U gredice postavite zamke za gusjenice, primjerice polovice naranči, jabuke ili krumpira namočene u med ili pivo. Gusjenice će biti privučene slatkim mirisom i uvući će se u zamke, gdje se mogu skupiti i uništiti.

4. Koristiti biološke pripravke na bazi bakterija ili gljivica koje uzrokuju bolesti gusjenica. Na primjer, možete koristiti “Lepidocid”, “Bitoxibacillin” ili “Entomophagin”. Kelj morate prskati prema uputama, obično jednom svakih 10-14 dana.

Poanta

Gusjenice su jedan od najopasnijih štetnika kupusa koji mogu ozbiljno oštetiti usjev.

Za borbu protiv njih možete koristiti razne tradicionalne metode koje su sigurne za biljke i ljude. Također je važno poduzeti preventivne mjere kako bi se spriječila pojava gusjenica u krevetima.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki