Narkolog je naveo rane znakove alkoholizma

Prema narkologu Aleksandru Polikarpovu, o formiranju ovisnosti prvenstveno svjedoči nemogućnost kontrole količine konzumiranog alkohola.

Tolerancija na velike količine alkohola, prelazak s lakših alkoholnih pića na jaka ukazuje na pojavu tolerancije, organizam se ‘navikne’ da etilni alkohol prerađuje često i u sve većim količinama, pojasnio je.

Polikarpov također naziva smanjenje razdoblja trijeznosti alarmantnim znakom. Istaknuo je kako čovjek prvo pije blagdanom, zatim vikendom, a ubrzo počinje tražiti razlog za piće i u taj proces uključuje i druge.

Prema WHO-u, prihvatljiva doza alkohola uključuje do 50-60 ml etanola dnevno. Ali treba shvatiti da ne postoji sigurna doza. Bilo koja količina alkohola s vremenom stvara ovisnost i šteti tijelu Alexander Polikarpov

Primijetivši simptome alkoholizma, Polikarpov savjetuje da se odmah obratite psihologu ili drugim stručnjacima. Prema njegovim riječima, ignoriranje ovisnosti dovodi do njezine progresije, pijanstva, kršenja normi društvenog ponašanja i ozbiljnih bolesti unutarnjih organa.

/Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki