Doktor: Koji su uzroci umora kod starijih muškaraca i žena?

Kada je osoba umorna, osjeća se iscrpljeno i nema energije. Iscrpljenost se može javiti nakon tjelesne aktivnosti, nedostatka sna, emocionalnog stresa, pa čak i dosade. Ponekad je, međutim, umor simptom ozbiljnije psihičke ili fizičke bolesti.

Sasvim je normalno da se osoba s vremena na vrijeme osjeća umorno, ali ako je umor konstantan, nužno je posjetiti liječnika kako bi se otkrio uzrok ovakvog stanja.

Što uzrokuje umor kod starijih osoba?

Dugotrajni umor kod muškaraca i žena u starijoj dobi može biti posljedica kroničnih bolesti. Najčešći zdravstveni problemi koji dovode do stalnog nedostatka energije su:

Znakovi koji upućuju na to da imate anemiju

• Anemija

• Parkinsonova bolest

• Šećerna bolest

• Nedavni moždani udar

• Bolest bubrega

• Apneja za vrijeme spavanja i drugi poremećaji spavanja

• Srčana bolest

• Bolest jetre

• Problemi sa štitnjačom

• Neliječena bol

Teška dehidracija organizma prilično je podcijenjen problem. Tijelo se uglavnom sastoji od vode, a kada je nema u dovoljnoj količini, mogu se pojaviti razni problemi, uključujući umor i slabost. Dehidracija je češća kod starijih osoba i obično je posljedica uzimanja određenih lijekova, poput lijekova za krvni tlak i diuretika, ili smanjenog rada bubrega.

Kako pobijediti nagomilani umor?

Neliječena bol također je podcijenjen problem. Život s kroničnom boli može biti vrlo iscrpljujući, a to neizbježno dovodi do stalnog umora. Kod starijih muškaraca i žena bolovi u leđima, vratu i zglobovima su česti i teško ih je liječiti, čak i lijekovima.

Zašto jake emocije mogu uzrokovati umor?

Emocionalni stres može utjecati na razinu energije, pa se umor može povezati s različitim stanjima kao što su depresija, osjećaj gubitka kontrole, tjeskoba, stres zbog financijskih ili osobnih problema i tugovanje zbog gubitka voljene osobe.

Nedostatak sna također može dovesti do toga da se osoba osjeća stalno umorno. Redovita tjelesna aktivnost poboljšava san, smanjuje depresivne misli i popravlja raspoloženje. Starije osobe mogu meditirati, raditi vježbe joge, istezanja i vježbe disanja. Pomoći će im da smanje razinu stresa i tjeskobe te će se osjećati odmornije.

Članak je informativnog karaktera i nije preporuka niti zamjena za stručno savjetovanje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki