Češnjak za čišćenje jetre – kako ga pravilno jesti da biste se riješili toksina




Fotografija: Maison Boutarin / Pixabay

Češnjak je mnogo korisniji nego što mislimo. Nije samo sredstvo za jačanje imuniteta i snižavanje krvnog tlaka, već i za pročišćavanje jetre.

Jetra je glavni organ za filtriranje u tijelu, ali njezine mogućnosti nisu neograničene. Konzumacija prerađene hrane, zasićenih masti, šećera i sintetičkih sastojaka dovodi do preopterećenja ovog organa. U tom slučaju smanjuje njegovu sposobnost učinkovitog funkcioniranja.

Kada se toksini nakupljaju u jetri, javlja se umor, mučnina, nadutost i problemi s crijevima, a u težim slučajevima dolazi do zatajenja jetre.

Dobra vijest je da određene namirnice pomažu u detoksikaciji ovog organa, a jedna od njih je češnjak.

Zašto je češnjak tako učinkovit čistač jetre?

Češnjak ne detoksificira izravno. Umjesto toga, pomaže povećati prirodnu proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti jetru od oksidativnog stresa uzrokovanog štetnim slobodnim radikalima.

Time se poboljšava rad ovog organa, čineći ga manje osjetljivim na upale i bolesti. Stručnjaci kažu da se s godinama smanjuje sposobnost tijela da proizvodi glutation, a jednostavan i učinkovit način povećanja njegove razine je dodavanje češnjaka u prehranu.

Osim toga, povrće sadrži selen. Ovaj element u tragovima, poput glutationa, djeluje kao antioksidans, poboljšavajući obranu jetre od toksina.

Kako pravilno jesti češnjak za čišćenje jetre

Češnjak je korisnije jesti sirov, a prije konzumacije treba ga izrezati ili zgnječiti – to pomaže oslobađanju korisnih spojeva iz njega, a posebno tvari alicina.

Važno: članak je informativnog karaktera i informacije navedene u njemu ne mogu zamijeniti konzultacije sa stručnjakom, niti se mogu koristiti za samoliječenje!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki