Antihistaminik može biti ključ u liječenju multiple skleroze

Zabilježeno je da je lijek koji se obično nalazi u ljekarnama diljem svijeta učinkovit kod multiple skleroze. Znanstvenici su pronašli način da vide učinak lijeka za popravak mozga. Otkriće bi moglo dovesti do novih metoda liječenja bolesti.

Multipla skleroza je neurološka bolest koja oštećuje mozak i leđnu moždinu te u mnogim slučajevima može dovesti do invaliditeta. Uzrok je nepoznat, ali imunološki sustav, koji inače ima zaštitnu funkciju za tijelo od štetnih bakterija i virusa, počinje napadati središnji živčani sustav. Rani simptomi bolesti različiti su za svakoga i mogu uključivati ​​zamagljen vid, ukočenost mišića i grčeve, utrnulost udova ili lica i poteškoće u održavanju ravnoteže.

Kada imunološki sustav napada središnji živčani sustav kod multiple skleroze, on napada tvar koja se zove mijelin. To je tvar koja tvori zaštitni omotač oko živčanih vlakana, aksona. Gubitak zaštitnog sloja dovodi do pojave svih simptoma bolesti.

Voda se nakuplja između slojeva mijelina oko aksona. Ova “mijelinska” voda ne može se slobodno kretati u mozgu i ima ograničeno kretanje. Upravo to svojstvo vode omogućilo je znanstvenicima da prate stanje mijelina oko živčanih vlakana. Razvili su metodu za određivanje razine mijelina procjenjujući omjer između sadržaja “mijelina” vode i ukupnog sadržaja vode u mozgu.

Tehnologija je omogućila praćenje oporavka živčanog sustava pri uzimanju lijeka zvanog klemastin. Praćenjem novootkrivenog biomarkera (tj. omjera sadržaja vode), znanstvenici su otkrili obnovu mijelina oko živaca. Ovo je prvi slučaj oporavka mozga od kronične neurološke bolesti.

Znanstvenici su otkrili da oboljeli od multiple skleroze mogu osjetiti učinke klemastina čak i nakon što prestanu uzimati lijek. Način na koji klemastin pomaže obnoviti mijelin je da stimulira matične stanice, koje zauzvrat proizvode mijelin.

Konvencionalni lijekovi za multiplu sklerozu obično ciljaju na imunološki sustav, pa je klemastin pristup novom tipu liječenja ove neurološke bolesti.

Reference:
Sveučilište Kalifornije, San Francisco (2023., 12. lipnja) Može li ovaj lijek preokrenuti multiplu sklerozu? Moždani biomarker pokazuje da može. Preuzeto 13. lipnja 2023. s https://medicalxpress.com/news/2023-06-medication-reverse-multiple-sclerosis-brain.html
Green, A. (2023., 8. svibnja) MWF corpus callosuma je robusna mjera remijelinizacije: rezultati ispitivanja ReBUILD. Preuzeto 13. lipnja 2023. s https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2217635120

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki