Koji je čaj pravi spas za bolove u trbuhu?

Bol u želucu jedna je od najčešćih tegoba koje dovode bolesnika u ordinaciju. Teško ćete pronaći osobu koja nikada nije patila od bolova u trbuhu. I dok kod nekih bolesnika uzroci mogu biti ozbiljni i zahtijevaju dijagnozu i pravodobno liječenje, kod drugih su bolovi u želucu jednostavno rezultat pogrešaka u prehrani, loše prehrane, gladovanja, prejedanja, što dovodi do probavnih smetnji.

Ako su uzroci bolova u želucu povezani s otežanom probavom, može se reći da je čaj spas. Koji je čaj pravi spas za bolove u trbuhu? Prije nego što to saznate, važno je informirati se o različitim uzrocima bolova u trbuhu, naučiti prosuditi kada je riječ o hitnim stanjima koja se ne mogu liječiti čajem, a kada je uzrok beznačajan i čaj je prvi prijatelj i iscjelitelj želuca ti.

Uzroci bolova u trbuhu

Uzroci bolova u želucu toliko su raznoliki da ih je teško sve nabrojati, no važno je imati na umu da što je više popratnih simptoma bolova u želucu, veća je vjerojatnost da trebate hitno liječniku, a ne čaju . Većina uzroka bolova u želucu je privremena i nije ozbiljna, a ne zbog stanja opasnog po život, bolesti ili uzroka vrijednog brige, ali gotovo nikad ne možete biti sigurni bez pregleda kod liječnika. Među mogućim uzrocima bolova u trbuhu su:

Znanstvenici: Ovi čajevi dobri su za mozak, srce i imunitet

– povezano s prejedanjem, gladovanjem, lošim odabirom hrane,

– probavne smetnje,

– bolovi zbog menstruacije,

– greške u ishrani, konzumacija vama neprikladne hrane,

– bakterijska infekcija,

– konzumiranje pokvarene hrane,

– virusi, gripa,

– mišićna groznica uzrokovana vježbanjem,

– plinovi,

– neredovito pražnjenje crijeva,

– proljev,

– alergije na hranu i konzumiranje hrane na koju ste intolerantni,

– trovanje hranom,

– upala,

– gastritis,

– čir,

– kiseline, itd.

Čak i ako vjerujete da se možete nositi s utvrđivanjem uzroka boli bez posjeta liječniku, imajte na umu da se u trbušnoj šupljini nalazi toliko organa da je sasvim moguće da vas boli jedan od njih, a ne trbuh. Stoga je najbolje započeti s liječnikom, a tek kada se razjasni uzrok boli, postaviti si pitanje “Koji je čaj pravi spas za bolove u želucu?” U protivnom možete završiti s puknućem slijepog crijeva i peritonitis, prijeteći vašem zdravlju i životu, i sa šalicom čaja u ruci, čiji će učinak biti ravan nuli.

Među uzrocima bolova u abdomenu mogu biti i oni koje niste očekivali i koji nemaju veze sa želucem, kao što su: pankreatitis, rak, bubrežne bolesti i infekcije, srčani udar, upala pluća, kardiovaskularni problemi i bolesti, pleuritis , plućna embolija i mnogi, mnogi drugi, od kojih su neki opasni po život. Stoga je najrazumnije posjetiti liječnika radi dijagnoze, a zatim svom liječenju dodati narodne lijekove i potražiti informacije koji je čaj pravi spas za bolove u trbuhu.

U suprotnom, možete završiti s ozbiljnim i kompliciranim zdravstvenim problemom koji vam prijeti dok krotko pijuckate čaj. Dobrobit pojedinih vrsta čajeva za normalan rad želuca i crijeva je neosporna, dokazano je da može smanjiti bol, ali ako je problem beznačajan, a ne zbog srčanog udara, na primjer.

Koje su nevjerojatne prednosti pijenja čaja svaki dan

Koji je čaj pravi spas za bolove u trbuhu?

Zapravo, ne može biti nedvosmislenog odgovora na ovo pitanje, jer ovisi o uzroku bolova u želucu. Ipak, možemo s vama podijeliti nekoliko čajeva koji su pravi spasitelj za bolove u trbuhu uzrokovane raznim bolestima ili stanjima.

  • Čaj od paprene metvice i kamilice idealan je lijek za bolove u trbuhu povezane sa želučanim tegobama i mučninom. I metvica i kamilica opuštaju mišiće probavnog trakta i smanjuju grčeve te tako ublažavaju bolove u želucu.
  • Zeleni čaj se koristi još prije razvoja medicine i farmacije kao prirodni lijek protiv dijareje i tifusa koji se javlja uz mučninu, povraćanje i proljev. Prema nedavnim studijama, zeleni čaj je učinkovit u smanjenju bolova i drugih neugodnih simptoma virusnog gastroenteritisa. Studije na životinjama sugeriraju da zeleni čaj ima potencijal za liječenje čira na želucu, dakle ublažavanja bolova uzrokovanih njima.
  • Čaj od đumbira ublažava bolne grčeve povezane s mučninom i povraćanjem, uključujući i kod trudnica. Ima dokazane prednosti kod probavnih problema i jedan je od najboljih mogućih izbora čaja za ublažavanje želučanih problema kao što su plinovi, nadutost, grčevi i probavne smetnje.
  • U nizu vrsta čajeva, koje su pravi odgovor na pitanje koji je čaj pravi spas za bolove u želucu, nalazi se crni čaj. Posebno može biti djelotvoran u liječenju proljeva i ublažavanju bolova u trbuhu uzrokovanih njime. Također se vjeruje da je učinkovit za bakterijsku infekciju E. coli i posljedične bolove i probleme s probavom, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se definitivno dokazalo ovo ljekovito svojstvo crnog čaja.

Članak je samo u informativne svrhe i nije zamjena za liječnički savjet.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki