Kupite ovaj korijen i čuvajte ga u hladnjaku. Čaj od njega ne samo da smanjuje razinu kolesterola

Ovaj je korijen vrlo popularan u jesen i gotovo svi ga rado dodaju u čaj s limunom.

Mnogi su već pogodili da ćemo govoriti o đumbiru. Svi znaju da je ovaj korijen vrijedan izvor vitamina i mikroelemenata koji blagotvorno djeluju na tijelo.

Otkrijte sva svojstva đumbira i naučite kako od njega pripremiti klasičnu hladnu infuziju.

Čaj od đumbira stari je način liječenja infekcija. Odlično grije i podržava imunitet organizma, ali to nisu jedina vrijedna svojstva đumbira.

Koje su prednosti đumbira

Korijenje sadrži ugljikohidrate, kao i niz vitamina. Tu spadaju vitamini A, C, E, K i skupina B (uključujući folnu kiselinu).

Đumbir
Fotografija: © Belnovosti

Začin je bogat izvor kalcija, željeza, kalija i fosfora. Vrijedan sastojak đumbira je i njegovo eterično ulje koje je zaslužno za intenzivan miris i okus korijena te ima snažno ljekovito djelovanje na organizam.

Kada treba piti čaj od đumbira?

Gotovo svi znaju da ga piju protiv prehlade kada se pojave prvi simptomi. Naime, đumbir djeluje protuupalno, antibakterijski, antivirusno i ekspektorantno.

Ovaj čaj pomoći će u razrjeđivanju sluzi i smirivanju kašlja te sniziti temperaturu. Važno je napomenuti da đumbir inhibira kontrakcije bronha i ima analgetski učinak, pa se posebno preporučuje piti čaj od đumbira kod upale gornjih dišnih puteva.

I klasični čaj od đumbira i s dodacima, jako grije i pokazuje dijaforetska svojstva.

Za što je još dobar đumbir?

Eterično ulje koje sadrži smanjuje mučninu i probavne smetnje, jer učinkovito potiče izlučivanje želučanog soka, pojačava izlučivanje žuči i ima dijastolički učinak.

Ljuti čaj također snižava kolesterol u krvi, razrjeđuje krv i poboljšava koncentraciju.

Đumbir u prahu u kombinaciji s kurkumom ili cimetom koji se dodaje čaju također će pomoći u mršavljenju. Začini ubrzavaju metabolizam i pružaju osjećaj sitosti. Imaju i diuretski učinak, koji smanjuje otekline.

Tradicionalni čaj od đumbira

Kako napraviti klasični čaj od đumbira? Ovaj recept je vrlo jednostavan za pripremu. Prvo odrežite oko tri centimetra svježeg korijena đumbira, a zatim ga narežite na tanke ploške.

Nemojte ga guliti – koža sadrži najviše hranjivih tvari.

Možete ga i trljati kako biste oslobodili dragocjeno eterično ulje. Prebacite na tanjur i zalijte vrućom vodom, ali ne kipućom. Zatim ostavite da čaj poklopljen odstoji 10 minuta, a zatim ga popijte.

Čaj od đumbira s dodacima

Čaj od đumbira možete napraviti i s drugim sastojcima. Napitak pripremite prema klasičnom receptu, ali nakon što se malo ohladi dodajte krišku limuna i pola žličice meda.

Sličan napitak možete pripremiti i hladan. Vrućem klasičnom čaju s naribanim đumbirom, limunom i medom dodajte kockice leda. Začas ćete dobiti ukusnu i osvježavajuću limunadu od đumbira.

Ako koristite mljeveni đumbir, preporuča se kombinirati ga s drugim začinima. U 500-700 ml vode dodajte pola žličice đumbira, kardamoma, kurkume ili cimeta i žličicu meda.

Kako piti čaj od đumbira

Smatra se da je optimalna dnevna doza đumbira četiri do pet grama. Ne zaboravite da previše čaja od đumbira može uzrokovati neugodne želučane tegobe.

Ako pretjerate, očekuju vas bolovi u trbuhu, proljev, plinovi i žgaravica. Štoviše, ispijanje previše ovog pića također može utjecati na vaše lijekove, posebno one koji snižavaju razinu šećera, stabiliziraju krvni tlak i razrjeđuju krv.

Čaj od đumbira je štetan

Tko bi trebao izbjegavati čaj od đumbira? Trebaju ga se čuvati oni čiji oštar korijen može iritirati želudac. Čaj se ne smije davati djeci mlađoj od 12 mjeseci jer im može oštetiti okusne pupoljke.

Refluks i čir na želucu ili dvanaesniku također su kontraindikacije za ispijanje napitka. Za one koji pate od ove bolesti, đumbir iritira sluznicu gastrointestinalnog trakta. Također ga ne smiju koristiti osobe s pojačanim stvaranjem želučanog soka.

Također se ne preporučuje hipertenzivnim pacijentima piti čaj od đumbira, jer korijen može povećati krvni tlak. Kontraindikacije za korištenje korijena također uključuju povraćanje (uključujući i kod trudnica) i kolelitijazu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki