Doktor: 3 namirnice pomažu koncentraciji i brzom donošenju odluka

Jaja, cikla i kava stimuliraju rad mozga, uvjerava endokrinologinja Elena Evdokimova, članica Ruske udruge endokrinologa i Europske udruge za proučavanje dijabetesa (EASD).

U intervjuu je istaknula druge jeftine proizvode za poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

Liječnik je skrenuo pozornost na to da namirnice iz svakodnevne prehrane na različite načine utječu na rad mozga: mogu ga ubrzati i usporiti, pomoći ili otežati pamćenje informacija, potaknuti ili smanjiti proizvodnju neurotransmitera.

Evdokimova je primijetila da ako se trebate koncentrirati na zadatak koji treba brzo riješiti, možete popiti kavu. Međutim, tonik učinak neće dugo trajati. Uskoro će se tijelo opustiti.

Nemojte ni posezati za ovim namirnicama ako ste bolesni – bit će još gore

Ako je cilj povećati izdržljivost mozga za svladavanje npr. velike količine informacija, prednost treba dati zelenom čaju koji sadrži L-teanin, snažan antioksidans koji dugotrajno uspješno tonizira i za razliku od kava, nema opuštajući naknadni učinak, precizirao je liječnik.

Zrna kakaovca dobra su za mozak. Komad tamne čokolade ili šalica kakaa izvrsni su za mentalne zadatke.

Prema njezinim riječima, oni koji žele ubrzati rad mozga trebaju jesti više kruha od cjelovitih žitarica: raženog, raženo-pšeničnog, kruha s mekinjama. Sadrže puno vitamina B, koji pomažu živčanom sustavu da bude u dobroj formi.

/ zdrav.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki