9 najmoćnijih nutrijenata koji mogu ubiti stanice raka

Pravilna prehrana može spriječiti rak.

Studije pokazuju da se više od 90% svih vrsta raka može povezati sa svakodnevnom prehranom i načinom života.

Znanstvenici su također upoznati s onim tvarima koje mogu uništiti stanice raka.

Poveznice između načina života, prehrane i raka dobro su poznate. Studija znanstvenika sa Sveučilišta Texas u Houstonu iz 2008. pokazala je da je “rak bolest koja se može spriječiti i zahtijeva velike promjene u načinu života”.

Jogurt i vlakna štite od raka pluća

Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard, završavajući svoje istraživanje 2016. godine, također su izjavili da se “Pojava raka može spriječiti promjenom načina života”.

Konkretno, prema znanstvenicima, hrana koja sadrži antioksidativne ili protuupalne spojeve koji imaju antitumorska svojstva trebala bi biti prisutna u prehrani.

Sljedeće tvari su među najmoćnijim borcima protiv stanica raka:

Selen.

Selen može utjecati na stanice raka na različite načine. Aktivira proces detoksikacije u tijelu, eliminirajući kancerogene tvari. Selen također ima sposobnost inhibicije rasta tumora. Studije pokazuju da uzimanje selena može značajno smanjiti rizik od smrti od raka – do 50 posto u nekim slučajevima.

Izvori selena su govedina, krumpir, skuša, kupus, haringa, pistacije, brazilski orah.

Gingerol.

Ova tvar se u velikim količinama nalazi u đumbiru. Studija Centra za biljnu biotehnologiju i molekularnu biologiju iz Indije iz 2016. proglasila je gingerol najučinkovitijim spojem protiv raka koji se nalazi u korijenu đumbira.

Osim gingerola, korijen đumbira sadrži i niz drugih spojeva protiv raka, na primjer, na primjer, zingeron, paradol, shogaol. Prema dostupnim podacima, spojevi u đumbiru mogu inhibirati rast i širenje stanica raka kod raka dojke i kolorektalnog karcinoma.

5 znakova raka koje ne shvaćamo ozbiljno

sulforafan.

Ovaj spoj se nalazi u krucifernom povrću (raznovrsnom krucifernom povrću). Prema časopisu Natural Health, sulforafan je u stanju uništiti stanice raka, smanjiti upalu koja doprinosi razvoju raka, pomoći u sprječavanju promjena u DNK koje mogu dovesti do raka. Sulforafan također ima sposobnost deaktiviranja enzima koji pretvara prokarcinogene u aktivne karcinogene.

Vitamin C.

Dokazano je da ovaj vitamin smanjuje upalu. U tijelu se bori protiv slobodnih radikala i, u pravoj dozi, može ubiti stanice raka.

kvercetin.

Tvar se u izobilju nalazi u jabukama, grožđu, crvenom luku i rajčici. Studije pokazuju da prehrana s visokim udjelom ove biljne tvari može smanjiti rizik od raka do 50 posto. Kvercetin štiti stanice i DNK od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Vitamin D.

To je važan nutrijent poznat po jačanju kostiju i antidepresivima, ali također pomaže u prevenciji raka. Studije pokazuju da je vitamin D posebno koristan u prevenciji raka prostate, raka debelog crijeva i raka jetre.

Kurkumin.

Ova aktivna tvar nalazi se u kurkumi. Gotovo svake godine provode se istraživanja u kojima kurkumin pokazuje svoja antikancerogena svojstva. Znanstvenici su nepokolebljivi da kurkumin može uništiti stanice raka debelog crijeva, kostiju, dojke i prostate.

Proantocijanidini.

Znanstvenici su proantocijanidine okarakterizirali kao snažne hranjive tvari koje mogu usporiti rast raka ubijanjem tumorskih stanica. Proantocijanidini također pomažu u sprječavanju oštećenja jetre uzrokovanog kemoterapijom. Bogat izvor ovih tvari su sjemenke grožđa.

Oleokantal.

Ovaj nutrijent nalazi se u maslinovom ulju. Tijekom pokusa, kada je oleokantal dodan u suspenziju stanica raka, znanstvenici su primijetili brzu smrt takvih stanica, doslovno unutar 30 minuta. Pokazalo se da oleokantal može prodrijeti u stanice raka i uništiti njihovu strukturu./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki