Jedan od pet onih koji su se oporavili od koronavirusa ima simptome nakon Covida




Foto: iStock/Gulliver

Otprilike 20%, ili svaki peti, onih koji se oporave od COVID-19 i dalje imaju simptome tjednima ili mjesecima nakon što su bili zaraženi SARS-CoV-2 ili prijavljuju nove ili povratne simptome nakon oporavka od epizode akutne bolesti COVID-19.

Infekcija SARS-CoV-2 može imati dugoročne zdravstvene posljedice, čak i ako je tijek infekcije blag ili asimptomatski. Osobito su ugroženi ljudi koji su preboljeli teške bolesti, kao i starije osobe (čiji je imunološki sustav znatno oslabljen) te osobe s kroničnim bolestima. Post-COVID stanje ili produženi COVID definira se kao širok raspon tegoba/simptoma koji traju tjednima ili čak mjesecima nakon početne infekcije koronavirusom koji uzrokuje COVID-19 ili novonastalih simptoma koji se ne mogu objasniti alternativnom dijagnozom.

Najčešći simptomi u postCOVID stanjima su otežano ili ubrzano disanje, umor ili slabost, osjećaj stalne iscrpljenosti, poteškoće u razmišljanju i koncentraciji (tzv. “moždana magla”), kašalj, bolovi u prsima i abdomenu, u mišićima i zglobova, glavobolja, proljev, problemi sa spavanjem, vrtoglavica, dugotrajni gubitak okusa i/ili mirisa, tjeskoba, depresivno raspoloženje i druge tegobe koje utječu na svakodnevne aktivnosti pojedinca. U znanstvenoj literaturi zabilježeni su i slučajevi promjene mjesečnog ciklusa žena, hormonske neravnoteže, gubitka kose, vrtoglavice, povraćanja itd.

Učestalost stanja nakon COVID-a raste s godinama. Preko 50% oboljelih je u dobnoj skupini 74+, a slijede ih oni u dobnoj skupini 65-74. Važno je znati da djeca također boluju od produljenog COVID-a – prema međunarodnim podacima, do ¼ onih koji to postanu. bolestan može imati stalne vremenske simptome.

Osobe s pridruženim bolestima izložene su povećanom riziku od razvoja stanja nakon COVID-a, osobito astma ili druge kronične plućne bolesti, arterijska hipertenzija, dijabetes melitus, kronične bolesti bubrega, pretilost; žene – studije su uvjerljive da žene pate od produljenog COVID-a mnogo češće od muškaraca. Pojavljivanje više od pet simptoma tijekom prvog tjedna akutne faze bolesti također je bilo povezano s većim rizikom od razvoja dugotrajne bolesti COVID-19, bez obzira na dob ili spol.

Bolesnici s teškim tijekom bolesti COVID-19 posebno su skloni komplikacijama raznih organa i sustava – posljedicama bolesti (primjerice, kod velikog broja osoba slikovna istraživanja pokazuju promjene na plućima mjesecima nakon bolesti, i paralelno, pritužbe na otežano disanje, kašalj itd.).

Znanstveni dokazi pokazuju da su osobe sa završenim cijepljenjem zaštićenije od teških bolesti i dugoročnih zdravstvenih posljedica infekcije SARS-CoV-2 (čak i u slučaju proboja cjepiva) u usporedbi s necijepljenim protiv COVID-19. Prema studiji provedenoj u Velikoj Britaniji, cijepljene osobe imaju 47% manji rizik od dugotrajnog COVID-a. Rezultati studije također pokazuju da se vjerojatnost hospitalizacije kod potpuno cijepljenih smanjuje za 73%.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki