Jeftino proso dobar je izvor magnezija, važnog minerala za srce koji ima sposobnost smanjenja rizika od srčanog udara. Njegov drugi mineral u sastavu, kalij, stabilizira razinu krvnog tlaka djelujući kao vazodilatator. Osim toga, proso je bogato vlaknima. Njihovom apsorpcijom smanjuje se razina “lošeg” LDL kolesterola koji začepljuje arterije.
Doktor: Ovo je najbolji doručak za dijabetes
Zahvaljujući velikoj količini vlakana i neškrobnih polisaharida, ova namirnica pomaže u kontroli razine šećera u krvi i pruža zaštitu od njegovog povećanja.
Studija objavljena u The Indian Journal of Medical Research otkrila je da su pacijenti s dijabetesom tipa 2 koji su zamijenili porciju riže s prosom za doručak uspjeli sniziti razinu šećera u krvi.
Prema drugom istraživanju, kod osoba s poremećenom tolerancijom na glukozu, konzumacija 50 grama prosa dnevno dovodi do značajnog poboljšanja razine šećera u krvi.
Znanstvenici: Ovo je najbolji začin za sprječavanje dijabetesa i produljenje života
Jednostavno je bogato prebioticima i probioticima. Imaju ključnu ulogu u povećanju broja korisnih bakterija u probavnom traktu. Redovitom konzumacijom možete riješiti problem zatvora, nadutosti, grčeva.
Prema dostupnim znanstvenim dokazima, fenolne kiseline, fitati i drugi spojevi u prosu mogu inhibirati rast stanica raka.
Proso je najbolje konzumirati minimalno obrađeno, čija su zrna očišćena samo od sloja boje. Zadržava najveću količinu vitamina i minerala u odnosu na druge vrste prosa.
Doktor: Ova riba povećava rizik od dijabetesa za 36%
Mahune je obavezno namakati prije konzumacije. Razlog tome je što proso sadrži tvari koje djeluju kao antinutrijenti, odnosno onemogućuju tijelu da u potpunosti apsorbira korisne elemente u tragovima. Da biste to učinili, grah se najprije mora namočiti (najbolje preko noći).
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!