Ova jeftina namirnica štiti od dijabetesa i srčanih problema

Jeftino proso dobar je izvor magnezija, važnog minerala za srce koji ima sposobnost smanjenja rizika od srčanog udara. Njegov drugi mineral u sastavu, kalij, stabilizira razinu krvnog tlaka djelujući kao vazodilatator. Osim toga, proso je bogato vlaknima. Njihovom apsorpcijom smanjuje se razina “lošeg” LDL kolesterola koji začepljuje arterije.

Doktor: Ovo je najbolji doručak za dijabetes

Zahvaljujući velikoj količini vlakana i neškrobnih polisaharida, ova namirnica pomaže u kontroli razine šećera u krvi i pruža zaštitu od njegovog povećanja.

Studija objavljena u The Indian Journal of Medical Research otkrila je da su pacijenti s dijabetesom tipa 2 koji su zamijenili porciju riže s prosom za doručak uspjeli sniziti razinu šećera u krvi.

Prema drugom istraživanju, kod osoba s poremećenom tolerancijom na glukozu, konzumacija 50 grama prosa dnevno dovodi do značajnog poboljšanja razine šećera u krvi.

Znanstvenici: Ovo je najbolji začin za sprječavanje dijabetesa i produljenje života

Jednostavno je bogato prebioticima i probioticima. Imaju ključnu ulogu u povećanju broja korisnih bakterija u probavnom traktu. Redovitom konzumacijom možete riješiti problem zatvora, nadutosti, grčeva.

Prema dostupnim znanstvenim dokazima, fenolne kiseline, fitati i drugi spojevi u prosu mogu inhibirati rast stanica raka.

Proso je najbolje konzumirati minimalno obrađeno, čija su zrna očišćena samo od sloja boje. Zadržava najveću količinu vitamina i minerala u odnosu na druge vrste prosa.

Doktor: Ova riba povećava rizik od dijabetesa za 36%

Mahune je obavezno namakati prije konzumacije. Razlog tome je što proso sadrži tvari koje djeluju kao antinutrijenti, odnosno onemogućuju tijelu da u potpunosti apsorbira korisne elemente u tragovima. Da biste to učinili, grah se najprije mora namočiti (najbolje preko noći).

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki