Koje su nuspojave uzimanja bigvanida?

Koji pacijenti mogu uzimati bigvanide?

Muškarci mogu sigurno uzimati bigvanide. Prije početka terapije bigvanidima treba procijenjena bubrežna funkcija, jer se ti lijekovi uglavnom eliminiraju putem bubrega. Bigvanide ne smiju koristiti muškarci s dijabetesom tipa 1 ili metaboličkom acidozom.

Žene također mogu sigurno uzimati bigvanide. Kao i u muškaraca, bubrežnu funkciju treba procijeniti prije početka terapije bigvanidima, budući da se oni prvenstveno eliminiraju putem bubrega. Bigvanidi se ne smiju koristiti kod žena s dijabetesom tipa 1 ili metaboličkom acidozom. Žene u predmenopauzi koje imaju inzulinska rezistencija i ne ovuliraju, mogu nastaviti ovulaciju uz terapiju bigvanidom. U tim slučajevima treba razmotriti odgovarajuću kontracepciju.

Bigvanidi se ne preporučuju za rutinsku upotrebu tijekom trudnoće. Poznato je da metformin prolazi kroz placentu a fetus izlaže terapijskim koncentracijama lijeka. U trudnica s gestacijskim dijabetesom metformin je druga linija liječenja. Inzulin je uvijek preferirani lijek, ali ako se ne može koristiti, metformin je drugi izbor za kontrolu šećera u krvi tijekom trudnoće.

Bigvanidi prelaze u majčino mlijeko. Međutim, klinička ispitivanja nisu pokazala nikakav učinak na rast, motorički i društveni razvoj u ranoj dobi. Hipoglikemija (niska razina šećera u krvi) može se pojaviti pri primjeni bigvanida, a rizike treba pažljivo razmotriti prije propisivanja metformina majci koja doji.

Bigvanidi su odobreni za upotrebu u određenim slučajevima za ograničene svrhe kod djece. Za liječenje dijabetesa tipa 2, djeca od 10 godina i starija mogu uzimati metformin u obliku tableta s trenutnim oslobađanjem ili oralnu otopinu metformina. Djeca ne smiju uzimati metformin tablete s produljenim oslobađanjem. Bigvanidi se ponekad koriste za preuranjeni pubertet (za odgodu puberteta) i rani početak menstruacije kod djevojčica u dobi od 6 godina.

Starije osobe mogu sigurno uzimati bigvanide. Međutim, s njima je potrebno biti praćeni bubrežni i funkcija jetrekako bi se utvrdila sigurnost i sve potrebne prilagodbe doze.

Koje su nuspojave korištenja bigvanida?

Česte nuspojave kada se koriste bigvanidi uključuju:

  • Proljev;
  • Mučnina;
  • povraćanje;
  • Nadutost;
  • Astenija;
  • Loša probava;
  • Bolovi u trbuhu i nelagoda u trbuhu;
  • Anoreksija;
  • Glavobolja;
  • Metalni okus u ustima;
  • Osip;
  • Indukcija ovulacije;
  • Mršavjeti

Ozbiljne nuspojave:

Koje su kontraindikacije za uzimanje bigvanida?

Bigvanide ne treba uzimati ako je pacijent ikada imao reakcija preosjetljivosti (alergijska reakcija) na bigvanide ili metformin. Bigvanidi su također kontraindicirani u bolesnika s metaboličkom acidozom. Metabolička acidoza je čimbenik rizika za laktacidozu, koja može dovesti do nakupljanja metformina u krvotoku i potencijalno smrtonosne toksičnosti.

Prije početka terapije bigvanidom treba procijeniti bubrežnu funkciju izračunavanjem brzina glomerularne filtracije (eGFR, važna vrijednost za procjenu bubrežne funkcije). Stopu glomerularne filtracije potrebno je provjeravati jednom godišnje, a terapiju u bolesnika s vrijednostima eGFR ispod 45 treba pažljivo pratiti. Ako je eGFR ispod 30, bigvanidi se ne smiju koristiti.

Neželjene reakcije lijeka iz gastrointestinalnog trakta kao što su mučnina, povraćanje i proljev česti su tijekom početnih faza liječenja bigvanidima. Međutim, ako se tijekom liječenja pojavi ili poveća učestalost ovih nuspojava, to može ukazivati ​​na promjenu u apsorpciji tvari iz gastrointestinalnog trakta i može biti čimbenik rizika za laktacidozu.

Savjetuje se oprez pri primjeni bigvanida u bolesnika s kongestivnim zatajenjem srca. U ovom slučaju, oni mogu imati prednost druge mogućnosti liječenja od dijabetesa tipa 2.

Metformin može uzrokovati smanjenu apsorpciju vitamina B12. U tim slučajevima moguće je, nakon savjetovanja sa stručnjakom, započeti uzimanje dodataka prehrani s vitaminom, ako pretrage pokažu da je njegova razina u krvi preniska.

Liječenje dijabetesa bigvanidima ili drugim lijekovima za dijabetes ne negira potrebu za kontrolom stanja i recenzije u odnosu na noge, oči i bubrege. Dijabetes može imati opasne učinke na druge organe koji se moraju pažljivo pratiti.

Bolesnici s dijabetesom tipa 2 koji pate od drugih stanja koja uzrokuju odgođeno pražnjenje želuca možda nisu najbolji kandidati za terapiju bigvanidom jer ova stanja kontrola promjena i apsorpcija glukoze.

Svi lijekovi za dijabetes nose rizik od hipoglikemije, gdje šećer u krvi zapravo postaje prenizak. To se obično manifestira kao osjećaj slabosti, drhtavice i vrtoglavice. Bolesnici koji uzimaju lijekove za snižavanje šećera u krvi trebali bi imati hitna strategija, gdje je potrebno brzi oporavak razine šećera u krvi. Te strategije uključuju držanje tableta glukoze ili injekcije glukagona u blizini.

Reference:
1. SingleCare. Bigvanidi: upotreba, uobičajeni brendovi i informacije o sigurnosti
2. Klinika Cleveland. Bigvanidi
3. Nacionalni centar za biotehnološke informacije (NCBI). Mehanizam djelovanja bigvanida: Novi odgovori na složeno pitanje
4. Povjerenstvo za profesionalnu praksu Američkog udruženja za dijabetes. 9. Farmakološki pristupi liječenju glikemije: Standardi medicinske skrbi u dijabetesu—2022. Skrb za dijabetes
5. MedlinePlus. Metformin
6. Vrlo dobro zdravlje. Što treba znati o bigvanidima (metformin)

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki