10 zdravstvenih prednosti majčine dušice

Ljekovitost mirisne majčine dušice poznata je od davnina. Biljka božanstvene arome, koja raste na kamenitim i osunčanim obroncima, poznata je našim bakama kao lijek za niz bolesti i začin koji daje nevjerojatan okus mesu, pa čak i salati.

Stari Grci su prvi otkrili ljekovita svojstva ove biljke. Mirisnu biljku oni su stavili na pijedestal, jer se osim u kuhinji i kućnoj ljekarni koristila i u hramovima u izvođenju obreda. Biljka s nježnim ružičastim cvjetovima i danas je cijenjena ne samo kod travara, već iu kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

1. Snažno antimikrobno djelovanje

Majčina dušica ne ubija samo klice, već i niz bakterija od streptokoka do ešerihije koli. Te su njezine kvalitete znanstveno dokazane nizom istraživanja. Za to je zaslužno izuzetno vrijedno eterično ulje sadržano u mirisnim cvjetovima šumske biljke.

2. Snažno antioksidativno djelovanje

Ljekovita majčina dušica snažan je antioksidans. Zaustavlja proces oksidacije u stanicama. Sprječavanjem oksidativnih procesa u stanicama mozga majčina dušica zaustavlja razvoj Alzheimerove bolesti. Djeluje zaštitno i ljekovito kod bolesti mozga, bubrega i srca. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, mirisna biljka podupire proces proizvodnje organizmu korisnih masnih kiselina (Omega 3) i dovodi do povećanja njihove količine.

3. Bogat vitaminski sastav

Unos majčine dušice, bez obzira na oblik, opskrbljuje tijelo vitaminima A, C i skupine B, kao i folnom kiselinom koja je izuzetno važna za rast.

4. Vrijedan izvor minerala

Majčina dušica opskrbljuje naše tijelo vitalnim mineralima – kalijem, kalcijem i željezom. Svi ovi minerali su od primarne važnosti u regulaciji krvnog tlaka.

5. Snažno antispastičko djelovanje

Ova jedinstvena biljka smanjuje grčeve različitog porijekla i opušta mišiće. Dobro djeluje kod bolova u trbuhu, smiruje muskulaturu trbušnog zida, a odatle popuštaju grčevi.

6. Djelovanje na plin

Biljka potpomaže proces izbacivanja plinova nakupljenih u abdomenu, koji su uzrok oticanja i bolova u abdomenu.

7. Poboljšava respiratorne funkcije

Ovaj jedinstveni prirodni lijek nezaobilazan je u liječenju i ublažavanju respiratornih problema. Ublažava prehladu i znatno skraćuje vrijeme njenog trajanja.

8. Antiparazitsko i antigljivično djelovanje

Ubija parazite u gastrointestinalnom traktu. Otapa i uklanja sluz skupljenu u njemu. Biljka je također snažan ubojica vaginalnih gljivica.

9. Stimulira živčani sustav

Djelovanje majčine dušice na živčani sustav dolazi do izražaja u poboljšanju koncentracije, ublažavanju živčane napetosti i stresa.

10. Djelovanje mršavljenja

Majčina dušica pomaže pri mršavljenju ne potiskujući apetit, već ubrzavajući metabolizam. Koristi se kao stimulans apetita kod anoreksije, a također je i sastojak mnogih čajeva za mršavljenje.
A što je bolje nego jesti sve i pritom se ne udebljati.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki