Kako je Kim Kardashian uspjela smršaviti 30 kg

Reality zvijezda i poduzetnica Kim Kardashian nakon što je rodila sina Sainta udebljala se 30 kilograma viška, no brzo se vratila u formu. U tome joj je pomogla jedna od popularnih dijeta. Zove se Atkinsova dijeta i to je plan prehrane s malo ugljikohidrata koji je razvio Robert Atkins 1970-ih.

Atkins je vjerovao da je ograničavanje ugljikohidrata ključno za mršavljenje jer tjera tijelo da brže sagorijeva zalihe masti. Atkinsova dijeta se često uspoređuje s ketogenom dijetom, ali postoje razlike između njih dvije. Dok keto dijeta uključuje vrlo nizak unos ugljikohidrata, Atkinsova dijeta naknadno dodaje više ugljikohidrata kroz svoje četiri faze.

Smanjenjem ugljikohidrata (često visokokalorične hrane s malo hranjivih tvari) mnogi ljudi brzo gube na težini. Nutricionist David Steich kaže: “Kada tako drastično smanjite ugljikohidrate, razina glikogena (pohranjenih ugljikohidrata) u vašem tijelu pada, što znači da se i broj na ljestvici smanjuje.”

“Cilj dijete je dovesti tijelo u položaj u kojem počinje koristiti zalihe glikogena za energiju – sagorijevanje masti za energiju”, objasnila je nutricionistica Sophie Ellwood.

Kim Kardashian slijedila je varijaciju plana prehrane pod nazivom Atkins-40 dijeta. Uključuje unos 40 grama ugljikohidrata dnevno. Postoji i stroža Atkins-20 dijeta, no TV zvijezda ju je odbila jer je dojila dijete.

Što je bio poticaj tako dramatičnim promjenama?

Kako je Kim priznala u intervjuu, na mršavljenje ju je potaknulo buduće fotografiranje za naslovnicu GQ-a. “Bilo mi je jako teško držati dijetu s prvim djetetom. Ovaj put je bilo puno lakše i shvatio sam da se sve svodi na hranu. Mislim, volim vježbati i to je definitivno nešto što morate raditi kako biste zategnuli svoje tijelo, ali puno toga ovisi o tome kako jedete”, kaže zvijezda.

Istovremeno, trenerica i stručnjakinja za prehranu Maddy Biddulph upozorava da Atkinsova dijeta ima negativan utjecaj na tijelo. Potrebne su mu velike količine makronutrijenata, uključujući ugljikohidrate, masti i proteine, da bi učinkovito funkcionirao. A izbacivanje glavne skupine namirnica, poput ugljikohidrata, znači da vaše tijelo možda neće moći pravilno obavljati svoj posao, što može dovesti do niske razine šećera u krvi, zatvora i problema s bubrezima.

Ostali nedostaci Atkinsove dijete uključuju: teško ju se pridržavati ako želite živjeti punim životom, primjerice odlazak u restoran može biti problem. Trebali biste stalno brojati neto unos ugljikohidrata. Moguće neugodne nuspojave su: loš zadah, zbunjenost, vrtoglavica i glavobolja.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki