Kako jednostavno i brzo očistiti naše keramičko posuđe?

Koliko god volim kuhati s keramičkim posuđem, mrzim ga što ga moram čistiti nakon upotrebe. I ne samo da ih očistim, nego da to učinim pravim, kako bih bio siguran da će, čak i nakon bezbrojnih, upornih i mukotrpnih pranja, ostati kao novi. Kao i onog dana kad sam ih kupio.

Podrazumijeva se da se pranje od početka do kraja obavlja ručno, jer iako većina proizvođača keramičkog posuđa za kućanstvo preporuča pranje u perilici posuđa, ništa ne može dirnuti rezultat ručnog rada. Pogotovo kada se radi o sasušenoj masnoći i “tvrdokornim” mrljama.

Srećom, nedavno sam otkrio da postoje neki jednostavni, realno praktični i nadasve učinkoviti načini da svi budu sretni u ovim teškim vremenima: i moje posuđe i reputacija mojeg kućanstva. Dakle, i budući da je znanje za dijeljenje, evo rješenja koja vam mogu spasiti život kako ne biste provodili beskrajne sate nad svojim keramičkim tavama i tavama pokušavajući ih ispolirati.

S toplom vodom i deterdžentom za suđe

Prije svega, prije nego što zasučemo rukave i krenemo u akciju, naše jelo mora biti na sobnoj temperaturi. Ne smije se dok je još vruća puniti vodom iz slavine, jer posebno keramičko posuđe nimalo ne voli nagle promjene temperature. Izbjegavamo upotrebu metalnih predmeta, otapala za masnoću i čelične žice, jer mogu lako oštetiti neprianjajući sloj tave.

Dakle, prvo nakapajte nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa po cijeloj površini i prelijte toplom – ne vrućom – vodom. Ostavite posudu sa strane oko 15′, a zatim je počnite čistiti mekom spužvicom za suđe. Isperite i obrišite pamučnim ručnikom od mikrovlakana.

S bijelim octom i sodom bikarbonom

U zahtjevnijim misijama u bitku bacamo jača “oružja”: bijeli ocat i sodu bikarbonu. Na početku sve dijelove naše posude ravnomjerno prekrijemo slojem sode bikarbone. Zatim dodamo ocat, toliko da pokrije cijelu površinu i ostavimo smjesu da djeluje (odmah će se pjeniti) oko 15′. Da bismo olakšali proces, nakon prvih 5-6′ površinu istrljamo drvenom kuhačom. Na kraju očistite spužvom i deterdžentom za suđe te isperite toplom vodom. Ako mrlje potraju, ponavljamo postupak.

Alternativno, ako nemamo sodu bikarbonu na polici, možemo upotrijebiti samo bijeli ocat, koji također predstavlja vrlo učinkovito prirodno sredstvo za čišćenje. Sve što trebamo učiniti je pokriti površinu naše posude octom i ostaviti da se zagrijava (na štednjaku ili u pećnici ovisno o posudi) dok ne zavrije. Izvadite ga i ostavite da se ohladi. Na kraju isperite u sudoperu deterdžentom za suđe i vodom.

S vodom i sodom bikarbonom

Još jedan jednako učinkovit postupak za čišćenje našeg posuđa na prirodan način. Površinu posude prekrijte tankim slojem sode bikarbone i poškropite s tri do četiri žlice vode. Dobije se gusta pasta koju ostavimo nekoliko minuta da djeluje pa dodamo vodu koju smo prethodno prokuhali. Ostavite smjesu da se ohladi, normalno isperite deterdžentom i vodom i osušite pamučnom krpom ili kuhinjskim papirom.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki