Kršenje pravila: koje proizvode stvarno ne biste trebali prati

Čistoća je ključ zdravlja. Svatko se sjeća ove izreke iz djetinjstva. Zato je pranje namirnica prije početka kuhanja obavezan postupak koji većina domaćica i kuharica obavlja automatski. Ali nije to tako jednostavno.

Neke proizvode nema smisla prethodno čistiti, dok drugi nakon toga postaju opasni za zdravlje.

Kokošja jaja

Prije spremanja jaja u hladnjak, domaćice ih operu. Je li točna? Ne.

Prvo, oprana jaja se brzo kvare. Drugo, ova manipulacija olakšava prijenos patogena.

gljive
Fotografija: © Belnovosti

Na vanjskoj strani ljuske nalaze se mnogi patogeni mikroorganizmi, od kojih je najopasnija salmonela.

U isto vrijeme, jaje ima prirodnu barijeru koja ne dopušta mikrobima da prodru unutra.

Zbog pranja se uništava, a salmonela može dospjeti u bjelančevinu, a potom i u ljudsko tijelo, što će dovesti do negativnih posljedica.

gljive

Struktura gljiva nalikuje spužvi, tako da aktivno apsorbiraju vlagu.

Ako ih namačete, to će loše utjecati na okus jela. Samo trebate ukloniti prljavštinu.

Meso i riba

Nema smisla prati sirovo meso, perad ili ribu. S naknadnim tretmanom na visokim temperaturama, svi mikrobi će umrijeti.

Ali pranje pod tekućom vodom pridonosi širenju patogena preko kuhinjske radne površine.

Jedina iznimka su lešine ribe. Nakon vađenja crijeva potrebno im je oprati trbušnu šupljinu.

Nedavno smo vam rekli s kojom hranom je krumpir nekompatibilan.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki