Snaga korak po korak. Hranjenje koje vodi beba 2

Uz nedostatke koje ima baby-led način hranjenja, uključujući opasnost od gušenja, neadekvatan unos hranjivih tvari s posljedičnom anemijom, avitaminozu itd., metoda nudi i niz prednosti.

Bebe hranjene na ZVB vrlo rijetko su proždrljivci, jer ovdje samo određuje što će jesti i u kojim količinama, čime se izbjegava osjećaj obveze da se pojede sva hrana iz zdjelice.

Jedan od najizrazitijih prednosti ove metode moći rano je usavršavanje fine motorike. To su precizni pokreti zgloba i prstiju. Hvatanje malih komadića hrane – graška, komadića jabuke, kore kruha itd. dovodi do brzog i učinkovitog razvoja bebine fine motorike koja je iznimno važna za daljnji razvoj motorike.

Bebe imaju urođeni osjećaj za odabir namirnica koje su koristan za njih. Vole meso, koje je važan izvor bjelančevina – tako važno u ovoj ranoj dobi, vole mast – rado bi posegnuli za staklenkom maslaca. A masti su izuzetno važne za razvoj živčanog sustava i mozga.

Hranjenje cijelim komadima hrane podupire razvoj vještine žvakanja i pokrete jezika, što će biti korisno u razvoju govornih vještina.

Nudeći djetetu sirovu hranu dajete mu priliku da osjeti oblik, veličinu, okus i miris hrane prije nego što je proba. Na taj način se jako dobro razvija okus i miris.

Kod beba, hranjenih po ZVB, manje je vjerojatno da će dosegnuti Pretežak. Kada se bebi ponudi pasirana hrana, puno je lakše dati joj više nego što je potrebno. Kada mališan sam odluči koliko će pojesti, obično prestane kad pojede.

Koordinacija s ovom vrstom hranjenja također se poboljšava. Beba vrlo rano uči koordinirati pokrete ruku u odnosu na glavu i usta.

Mnogi pedijatri savjetuju dva načina hranjenja – ZVB i klasično hranjenje kombinirati. Počinje pedijatrijska prehrana pasiranom hranom, a oko 8-9 mjeseci bebi se nude komadići voća i povrća primjerenog dobi – komadić mrkve, korica kruha, kriška avokada i sl.

Reference:

https://www.aap.org/

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki