Ove namirnice štite od hipertenzije

Povrće i voće pozitivno utječu na stanje hipertenzije, ali nije manje važno koristiti prave proteinske proizvode. Smanjuju rizik od hipertenzije za 66%. Dokazali su to kineski znanstvenici koji su objavili članak u znanstvenom časopisu “Hypertension”.

Pratili su 12 200 ljudi između 1997. i 2015., a kod 35% dobrovoljaca razvila se hipertenzija. Znanstvenici su procijenili vjerojatnost njegovog razvoja ovisno o tome koje proteinske proizvode promatrani jedu.

Podijelili su ih u 8 skupina: meso, mesne prerađevine, perad, riba, jaja, mahunarke, proteini iz cjelovitih žitarica i rafiniranih vrsta. Čudno je da su uključeni proizvodi od žitarica, koji sadrže malo proteina, a ne dolaze u obzir mliječni proizvodi, ali u Kini oni nisu popularni.

Studija je uspoređivala one koji su redovito konzumirali najmanje 4 skupine proteinskih proizvoda s onima koji nisu konzumirali više od 2 vrste. Pokazalo se da raznolikost pomaže u izbjegavanju nedostatka određenih tvari.

Biljni recepti za hipertenziju

Drugi zaključak: konzumiranje previše ili premalo proteina jednako je loše ponašanje. Umjerena upotreba je dobra. Vjerojatnost povećanja krvnog tlaka smanjuje se s godinama. Ista pravilnost utvrđena je za dvije vrste mesnih proizvoda, meso peradi i cjelovite žitarice. Njihova umjerena uporaba smanjivala je rizik od razvoja hipertenzije, a njihov nedostatak i višak pokazali su se štetnima.

Glavni favoriti u potrazi za korisnim proteinima pokazali su se riba i jaja. Smanjuju rizik od hipertenzije, čak i kada se konzumiraju u većim količinama. Dok proizvodi od rafiniranog brašna teško štite od hipertenzije.

Proizvodi od mahunarki imali su prilično umjeren blagotvoran učinak. Kako objasniti dobrobit jaja, jer su nam oduvijek govorili da su štetna za krvne žile, zbog kolesterola koji sadrže. Uostalom, jaja su rehabilitirana, liječnici uvjeravaju da ih možemo jesti gotovo svaki dan.

U mliječnim proizvodima također ima polipeptida, kao iu jajima, sličnog djelovanja, pa ih nemojte propustiti u svom jelovniku, poželjno ih je konzumirati gotovo svaki dan. Učinak jela od ribe na hipertoničare još nije istražen, ali je činjenica da pomaže u prevenciji hipertenzije.

Yana BOYADJIEVA

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki