Koja su jaja zdravija za jesti: tvrdo kuhana ili meko kuhana jaja?

Jesu li jaja stvarno bogata kolesterolom? Na koju hranjivu vrijednost jaja treba obratiti pozornost?

1. Jaja su zdrava

Jesu li jaja zdrava? Sigurno! Stručnjaci ih cijene prvenstveno zbog sadržaja bjelančevina. Jaja sadrže 11 g proteina na 100 g proizvoda.

Kokošje jaje sadrži sve esencijalne aminokiseline koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. Ono što je bitno je da ih nema samo u samom bjelanjku, već iu žumanjku.

Nutritivnu vrijednost jaja čini i niz vitamina B te vitamina A i D. Sadrže i fosfor, selen, cink i kalcij.

2. Nutritivna vrijednost jaja pomaže vam da izgubite težinu

Nutricionisti preporučuju jesti jaja na dijeti za mršavljenje. Zašto? Jaja su niskokalorični proizvod (1 komad sadrži samo oko 75 kalorija), koji također sadrži mnogo hranjivih tvari – to je ono što tijelo treba pri mršavljenju.

jaja
Fotografija: © Belnovosti

Štoviše, jaja bogata bjelančevinama pojedena za doručak zasitit će vas i smanjiti želju za nezdravim grickalicama tijekom dana.
Osobe na reduciranoj dijeti često za večeru biraju omlet, pripremljen s prevladavanjem proteina i povrća.

3. Kolesterol u jajima je loš za vaše zdravlje.

100 grama sadrži više od 370 mg kolesterola. Ali njegov učinak na povećanje razine kolesterola u krvi je mali. Kako je ovo moguće?

Prvo, kasnije studije o kolesterolu pokazale su da kolesterol iz hrane ima mnogo manji učinak na razinu kolesterola u krvi nego kolesterol koji proizvodi jetra.

Drugo, zasićene masti imaju najveći utjecaj na visoke razine lošeg kolesterola. Njihov sadržaj u jajima je nizak.

Štoviše, jaja sadrže i lecitin koji sprječava nakupljanje masnoće na stijenkama krvnih žila. Dakle, za zdravu osobu kolesterol u jajima ne predstavlja prijetnju, naprotiv, zbog bogatstva nutrijenata, prisutnost jaja u prehrani je preporučljiva.

Jedina jaja koja mogu značajno povećati razinu lošeg kolesterola su ona pečena s puno masnoće ili poslužena sa slaninom.

4. Meko kuhana jaja zdravija su od tvrdo kuhanih jaja.

Previše termičke obrade jaja gube svoju hranjivu vrijednost, pa je bolje jaja kuhati ne duže od 4-5 minuta.

Osim toga, za lako probavljivu prehranu bolje je jesti meko kuhana jaja.

Također je vrijedno zapamtiti da treba biti oprezan kada jedete sirova jaja. Prvo, u ovom obliku apsorpcija biotina je teška. Drugo, postoji rizik od infekcije salmonelom.

5. Kokošja jaja imaju isti okus

Mnogi ljudi vjeruju da je kokošje jaje uzgojeno na pašnjaku bolje od kokošjeg jajeta iz kaveza.

Što se tiče zdravlja, ne postoje jasne studije koje to potvrđuju. Međutim, poznato je da način hranjenja kokoši može utjecati na okus i boju jaja.

Popularna bojila koja koriste uzgajivači peradi uključuju, na primjer, ksantofile koji se nalaze u listovima savojskog kupusa ili špinata, među ostalima.

Kada se dodaju hrani za piliće, žumanjak čine tamnijim i bogatijim. Vrsta korištene hrane i aditivi koje uzgajivači koriste za njeno obogaćivanje također mogu utjecati na hranjivu vrijednost jaja.

Nema više nagađanja jesu li jaja zdrava. Svakako je bolje da ih jednostavno upotrijebite kada pripremate sljedeći doručak.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki