Koliko oraha možete pojesti dnevno za dobrobit?

Koliko vrsta orašastih plodova možete nabrojati? Kad bi profesor botanike postavio ovo pitanje, vjerojatno biste pomislili na orah. Ali kada govore o zdravlju, spominju bademe, indijske oraščiće i lješnjake.

Danas ih se često hvali zbog jedinstvenog sastava, nutritivne vrijednosti i niske kalorijske vrijednosti.

A orah, koji vam doslovno leži pod nogama, ponekad se i ne primijeti. Skloni smo tražiti nove senzacije i dojmove, ali ipak ne zaboravimo na orahe. Iznenadit ćete se koliko su korisni.

Počnimo s osnovama – blagotvornim svojstvima oraha

Zanimljivo je da se orasi spominju u djelima Hipokrata, Herodota, u rukopisima starog Babilona, ​​u djelima suvremenih liječnika (D. Gale, M. Bircher-Berger, V. Levy), u ostavljenim zapisima od strane iscjeliteljice Vange i drugih, manje poznatih iscjelitelja.

Orahe nazivaju “izvorom životne energije”, “lijekom za mozak”, “drvetom života”. I to s dobrim razlogom. Jezgre zrelih orašastih plodova sadrže vitamine A, B1, B2, B12, B15, E, C, K, PP, organske kiseline i eterično ulje.

Orah
Fotografija: © Belnovosti

Mineralni sastav oraha zaslužuje posebnu pažnju iscjelitelja. Sadrže kalij, kalcij, fosfor, sumpor, željezo, magnezij, cink, mangan, aluminij, jod.

Kalorični sadržaj 100 grama jezgre oraha je oko 650 kalorija.

Tako moćan sastav čini orah nezamjenjivim u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sustava, mozga, te u održavanju zdravog stanja mišićnog, hematopoetskog, živčanog sustava, bubrega, jetre i želuca.

Konzumiranje orašastih plodova ima iznenađujuće dobar učinak na stanje kože i kose.

Kada su radoznali znanstvenici usporedili orahe s drugim namirnicama biljnog podrijetla, vidjeli su da oni, za razliku od svojih pandana, sadrže sve što je čovjeku potrebno – ugljikohidrate (do 15%), masti (do 77%) i bjelančevine (do 20%). %). Utvrđeno je da se orah 95% (!) Sastoji od korisnih tvari. I dalje tražimo boljeg liječnika i jeftiniju ljekarnu…

Ako mislite da je meso zlo i preferirate biljnu prehranu, trebali biste biti sretni kada znate da su proteini u orasima jednako hranjivi kao i životinjski proteini. Pritom se proteini orašastih plodova bolje apsorbiraju od onih koji dolaze uz svinjski odrezak ili čašu mlijeka.

Prerada životinjskih bjelančevina zahtijeva od tijela intenzivnu proizvodnju mokraćne kiseline i lizina, ali orasi to ne čine. Nakon njih nema takve težine u želucu kao od mesne hrane.

Tako dolazimo do pitanja pravilne upotrebe oraha. Ovdje postoje neke zamke, pa glatko prijeđimo na sljedeći odjeljak.

Učenje jesti orahe

Ne zaboravite da nije preporučljivo jesti više od tri ili četiri oraha odjednom. Dva ili tri takva prijema dnevno dovoljna su za održavanje vašeg tijela u radnom stanju.

Ne možete pojesti više od 10 oraha dnevno. Zlostavljanje je prepuno glavobolja, vaskularnih grčeva, upale krajnika i pojave osipa na sluznici usta.

Vjeruje se da redovita konzumacija orašastih plodova pomaže u obnavljanju živčanog sustava, sprječava gubitak vida u starosti i aterosklerozu, poboljšava opće blagostanje i povećava otpornost tijela na stres i prehladu.

Orasi se preporučuju kod trovanja živom, opće iscrpljenosti, mentalnog umora i dijabetesa.

Ako ste do sada izbjegavali ove ljekovite orašaste plodove jer vam se čini da su teško probavljivi, pokušajte ih jesti malo pečene. Ovo će biti ukusnije i lakše za želudac.

Pa ipak, orahe treba jesti s poštovanjem, odnosno temeljito ih žvakati. Na taj se način njihove hranjive tvari bolje apsorbiraju.

Ako ste zaokupljeni mentalnim radom, pokušajte redovito uvaljati nekoliko oraha u dlanove. S vremenom ćete osjetiti da vam se mozak “razbistrio”, postali ste manje umorni, a živci ojačali. Radi se o poboljšanju cirkulacije krvi i utjecaju na živčane završetke prstiju koji su izravno povezani s mozgom.

Na kraju bih želio dati savjet: sljedeći put kad vidite orah na akciji, nemojte ga proći. Kupite 200-300 grama za početak, pa više. Neka konzumacija oraha postane dobra navika. Budi zdrav!

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki