Kivi, bobica ugodna na dodir, najnovije je otkriće ljubitelja voća.
Kultivirana sorta kivija pojavila se prije nešto više od 30 godina i brzo je stekla popularnost u cijelom svijetu. Što danas znamo o kiviju? Evo nekoliko činjenica.
Domovina kivija je sjeverna Kina, dolina rijeke Jangce. Pa ipak, kivi je s pravom novozelandsko voće!
Prije 100-tinjak godina ova biljka, koja je rasla samo u jugoistočnoj Aziji, bila je žilava, gotovo nejestiva, zvana “majmunska breskva” i uzgajala se isključivo kao ukrasna loza (actinidia sinensis).
Samo u 30 godina, trudom novozelandskih uzgajivača, ovo neugledno voće postalo je ono što ga danas poznajemo.
Danas se kivi uzgaja u raznim regijama svijeta s tropskom i suptropskom klimom – u Aziji, Africi i Južnoj Americi. U europskim zemljama kao što su Španjolska, Italija, Grčka. Kivi uspješno sazrijeva čak i na jugu Rusije, na primjer, u Sočiju.
Kivi sadrži veliku količinu vitamina C (dvostruko više od naranče). Jedna velika bobica kivija sadrži dnevne potrebe za odraslu osobu.
Voće ne zaostaje ni po sadržaju ostalih vitamina i hranjivih tvari. Vitamini A, B, E, B2, B3, B6, beta-karoten, folna kiselina, magnezij, željezo, kalij, fosfor, organske kiseline, pektinske tvari, vlakna, flavonoidi.
Zbog toga mnogi profesionalni sportaši koriste kivi kao regenerativno i stimulativno sredstvo.
Kivi potiče bolju apsorpciju proteinske hrane zbog sadržaja biljnog enzima aktinidina.
Divlji predak kivija, ista “majmunska breskva”, prilično se široko koristio u staroj Kini kao afrodizijak.
Pojedete li 2-3 bobice kivija dnevno, nakon 28 dana pločice kolesterola počet će nestajati sa stijenki krvnih žila.
Nakon 2-3 mjeseca takve prehrane, krvne žile se gotovo potpuno očiste. Nastavite li redovito jesti kivi, rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjit će se gotovo na nulu.
No ponekad kivi izaziva i alergijsku reakciju, a ako se pretjera čak i blagi proljev.
Želite li pravilno jesti kivi, uzimajući maksimum hranjivih tvari? Jedite zelene bobice s korom!
Kivi se može dugo čuvati. Tvrdi, nezreli plodovi mogu se mjesecima čuvati u hladnjaku, omotani u papir. Da bi dozrijele, dovoljno ih je nekoliko dana staviti na otvorenu posudu na sobnu temperaturu.
Kivi je jedinstveno voće. Čak i nakon rezanja, nastavlja rasti, jer zahvaljujući klorofilu, koji zasićuje cijeli plod od kore do jezgre, proces fotosinteze u njemu ne prestaje sve dok svjetlost dopire do njegove čupave površine.
Davnih 70-ih godina prošlog stoljeća kivi je bio gotovo nepoznat u svijetu. Takav zanimljiv incident dogodio se čak iu jednoj zračnoj luci.
Nakon što su otvorili kutiju kivija, carinici su zelene bobice poredane u urednim redovima zamijenili za bojeve granate i pozvali sapere…