Uskoro bismo mogli imati tablete bez nuspojava

Znanstvenici su otkrili novi način izrade lijekova. Nova metoda omogućit će lijekove koji nemaju nikakve nuspojave na primatelja.

Metoda po kojoj djeluje barem trećina svih lijekova koji se izdaju bez recepta uključuje aktivaciju G protein-coupled receptora ili GPCR. Ovaj protein se nalazi u staničnoj membrani. Znanstvenici su otkrili kako ga aktivirati, a da ne pokreću druge procese koji nisu namijenjeni uzimanju lijeka i dovode do nuspojava.

GPCR je skup međusobno povezanih segmenata u staničnoj membrani koji izlaze i ulaze u staničnu membranu. Oni su poput molekula primatelja poput droge. Kada se lijek uzme, njegove se molekule vežu za vanjski dio segmenata. Tada se aktivira G protein i ß-uhićenje proteina koji se nalaze u unutarnjem dijelu receptora. Ali činjenica da su segmenti povezani i da se kreću unutar i izvan membrane može lako dovesti do nuspojava. Lijek može utjecati na samo jedan segment, ali djeluje na više njih.

Način da se to prevlada je kroz unutarnju aktivaciju. Kada su izravno zahvaćeni unutarnji dijelovi segmenta, nema potrebe da lijek prolazi kroz cijeli “tunel” segmenata i riskira zahvaćanje više segmenata. Znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju pronašli su način kako to omogućiti. Uključuje aktivaciju receptora tipa GPCR povezanog s metabolizmom kostiju. Zove se PTH1R, a znanstvenici su otkrili kako ga aktivirati bez utjecaja na vanjske segmente receptora, a samo unutar njega.

PTH1R je G-protein spregnuti receptor. Znanstvenici su kroz mikroskop snimili strukturu cijele molekule. Sintetizirana je posebna molekula PCO371 koja se izravno veže na unutarnje segmente receptora i aktivira ga. No aktiviraju se samo oni proteini koje molekula treba aktivirati – ostali dijelovi receptora koji mogu uzrokovati nuspojave nisu pogođeni.

Tehnologija koju je uveo PCO371 mogla bi dovesti do nove vrste lijeka bez opasnih nuspojava. Osim PTH1R, koji se nalazi u kostima, tehnologija se može primijeniti na mnoge vrste GCPR receptora. To će omogućiti nove lijekove protiv bolesti kao što su pretilost, osteoporoza i neurološke bolesti.

Reference:

Nureki, O. (2023., 7. lipnja) Klasa B1 GPCR aktivacija unutarstaničnim agonistom. Preuzeto 9. lipnja 2023. s https://www.nature.com/articles/s41586-023-06169-3


admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki