Izbjegavajte ovu hranu prije leta

Putovanje avionom ponekad je prilično naporno, čak i ako se ne osjećamo loše dok letimo. Ako se hrana ne poslužuje, putnici često u avion ponesu svoje grickalice kako bi utažili glad. A ako mislite da su neki od vaših omiljenih zalogaja tijekom leta zdravi, iznenadit ćete se kada saznate da vaši izbori nisu uvijek ispravni.

Prema nutricionistici Kate Scarlatta, postoje neke namirnice koje biste trebali izbjegavati prije i tijekom leta kako biste izbjegli rizik od nelagode u želucu. Pogledajte tko su oni:

1. Proteinska hrana bogata sumporom
Konzumiranje hrane poput proteinskih shakeova, jaja i mesa prije leta nije dobra ideja jer hrane mikrobe koji dovode do stvaranja sumporovodika, kaže Scarlata. “Potrebno je oko tri do pet sati prije nego što počnu gasiti. Ako imate let od sat vremena, nema problema, ali ako je duži, bolje ih izbjegavajte.

2. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi, uključujući bademe, indijske oraščiće, kestene, sjemenke lana, lješnjake i pistacije, bogati su vlaknima koja se mogu fermentirati, što je savršeno za plinove, kaže Scarlata. „Ova hrana je zdrava za većinu ljudi, ali može uzrokovati neugodnu nelagodu u trbuhu, pogotovo jer se plin u vašim crijevima širi dok letite visoko u kabini pod tlakom.

3. Suho voće
Većina suhog voća – pogotovo ako ga jedete u velikim količinama – bogata je sorbitolom i vlaknima koji privlače vodu i preduvjet su za stvaranje plinova. Također, sušeno voće je bogato šećerom i kalorijama.

Liječnici su naznačili krvne grupe s rizikom od tromboze i moždanog udara

4. Žvakaće gume i bomboni bez šećera
Bogate su sladilima, poput manitola, sorbitola i ksilitola, koji djeluju laksativno. I vjerojatno nećete htjeti letjeti s proljevom.

5. Humus
Ova namirnica se na Mediteranu smatra vrlo zdravom, ali razmislite prije nego što je pojedete prije leta. Slanutak sadrži puno vlakana koja izazivaju nadutost i prekomjerno stvaranje plinova, osobito kod osjetljivijih želuca. Nešto što vjerojatno nećete željeti doživjeti tijekom leta.

TABLICE prikazuju normalne vrijednosti kolesterola za muškarce i žene

6. Granola pločice s ekstraktom korijena cikorije
Korijen cikorije može uzrokovati nadutost tijekom putovanja, kaže Scarlata, stoga pogledajte etiketu sastojaka prije kupnje. Granola pločice s orašastim plodovima i/ili suhim voćem također mogu biti problematične u letu.

7. Meksička hrana
Zamislite samo – luk plus češnjak dovode do plinova. Meksička hrana također obično sadrži grah, koji dovodi do nadutosti (poput slanutka), kao i čili, koji može dovesti do želučanih tegoba.

8. Čips od krumpira
Koliko god bili ukusni, ovi su zalogaji bogati mastima i soli, kaže Scarlata. To uključuje omiljene grickalice od paleta i kikiriki. Previše slane hrane može uzrokovati zadržavanje više tekućine, što uzrokuje oticanje, zajedno s oticanjem ruku i stopala, rekla je. “Također mogu dovesti do žgaravice.”

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki