Bolesti bubrega pogoršavaju se u proljeće

Početkom proljeća statistički su češći slučajevi bubrežnih bolesti: cistitis, pijelonefritis.

Upravo iz tog razloga nefrologinja Olga Kozina, nefrologinja govori o tome kako očuvati zdravlje bubrega, ali i simptomima bolesti vezanih uz ovaj vitalni organ. Liječnik je nazvao uzroke bolesti bubrega.

Svakako ih uvrstite u jelovnik: Top 7 proljetnih bugarskih superhrana

Bubrezi su vrlo važan organ koji regulira krvni tlak proizvodnjom eritropoetina, hormona koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica u koštanoj srži. Prema statistikama, oko 35 posto ljudi koji boluju od nekih bolesti bubrega doživi pogoršanje bolesti u proljeće. Hipotermija ili sezonska prehlada, SARS mogu uzrokovati razvoj bolesti bubrega, a budući da se krajem proljeća sve više odlazi u šetnju izvan grada, u tom razdoblju dolazi i do pogoršanja bubrežnih bolesti, objasnila je.

Prije svega, prema riječima nefrologa, ako postoje simptomi koji mogu ukazivati ​​na probleme s bubrezima, trebate se odmah obratiti liječniku.

Sljedeći simptomi mogu ukazivati ​​na bolest bubrega: visoki krvni tlak, urin neugodnog mirisa, prisutnost krvi u njemu, učestalo mokrenje, oticanje lica ili nogu, bol u donjem dijelu leđa, suha usta i stalna žeđ.

Za prevenciju bolesti bubrega i urolitijaze preporučuje se piti dvije litre tekućine dnevno. Važno je zapamtiti da treba voditi računa o prehrani i razini vitamina u tijelu, istaknula je liječnica.

Prof. dr. Boryana Delijska, dr.med.: Funkcija bubrega postupno opada nakon 40

Alkohol, konzumiranje samo masne ili, obrnuto, niskokalorične hrane može dovesti do negativnih posljedica, upozorio je Kozina. A nedostatak vitamina može izazvati upalu u tijelu, što također može negativno utjecati na zdravlje bubrega.

Također vrijedi obratiti pozornost na tjelesnu aktivnost – važno je trenirati leđne i lumbalne mišiće, kao i mišiće trbušne šupljine. To je neophodno za jačanje i povećanje funkcionalnosti sustava izlučivanja. A vježbanje mišića nogu pomoći će vam da se riješite otoka u donjem dijelu tijela i stagnacije tekućine u bubrezima./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki