5 razloga dugotrajnog nedostatka apetita

Gubitak apetita – ovo je stanje koje karakterizira smanjena ili odsutna želja za jelom – naziva se slab apetit ili gubitak apetita. Često praćen gubitkom težine. U medicini se nevoljkost jela označava pojmom anoreksija.

Simptomi koji se mogu pojaviti uz gubitak apetita su: nadutost, mučnina, žgaravica, umor, slabost, problemi sa spavanjem, promjene raspoloženja i drugi.

1. Stres. U takvom stanju oslobađa se mnogo adrenalina koji tjera srce na ubrzan rad i usporava probavu. Pod jakim stresom možete izgubiti apetit, ali ne zadugo. Za izlazak iz ove situacije potrebne su vježbe disanja i vrata kako bi se obnovila prehrana kralježničnih arterija i mozga.

Usredotočite se na zdrave masti koje se nalaze u ribi, mesu, avokadu, jajima, orašastim plodovima, vrhnju i svježem siru.

2. Lijekovi i njihove nuspojave. Antibiotici, relaksanti mišića, pripravci za liječenje gljivičnih bolesti, antitusici i niz drugih lijekova mogu smanjiti apetit. Alergijske reakcije često se javljaju na lijekove, a ako vam se i apetit smanji, posljedice mogu biti još teže.

Naglasak staviti na mlijeko, jetru, jaja, masnu ribu i meso, povrće, više vode, odbaciti alkohol i cigarete.

Preporuke za nedostatak apetita

3. Glavobolja. Apetit često nestaje s migrenom. Provjerite krvni tlak i radite vježbe za vrat. Najčešće glavobolje ukazuju na poremećenu prehranu mozga kroz spinalno-cerebralne arterije. Privremeno prestanite s čajem i kavom i naglasite više tekućine i mesnih juha.

4. Depresija. Često s depresijom, osoba gubi apetit. Također uzrokuje zatvor, što zauzvrat također smanjuje interes za hranom. Kako se snaći? Hodanje je najsnažnije sredstvo liječenja, što potvrđuju i najnovija znanstvena istraživanja.

Znanstvenici kažu da hodanje može izliječiti 26 bolesti. Također, naglasak stavljajte na crnu čokoladu, kurkumu, povrće, kiseli kupus, jaja, mliječne proizvode, piletinu.

5. Opijenost. Javlja se kod pušenja, uzimanja alkohola, uzimanja droga, kao i kod slučajnog ili namjernog uzimanja raznih kemijskih pripravaka, te na kraju, ali ne manje važno – u ekstremnoj situaciji kod kuće ili na radnom mjestu.

U slučaju intoksikacije, ograničite se kako biste se očistili. U tom slučaju morate jesti male porcije u redovitim intervalima kako biste normalizirali gastrointestinalni rad.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki